Takk for i år

19.12.2014
Artikkelbilde

(Sekretariatet har stengt frem til 5. januar, god jul og godt nytt år!) 

Et galoppår går utrolig fort og det gjelder også det året vi snart er ferdig med. 2014 er snart historie og det er tid for en kort oppsummering før julefreden senker seg.

Først en stor takk til alle som har bidratt gjennom sesongen, det være seg aktive, eiere, oppdrettere og ikke minst våre tillitsmenn som jobber på våre løpsdager. De sistnevnte har som vanlig gjort en flott jobb og vi setter veldig stor pris på den jobben som utføres og ikke minst det at de stiller opp år etter år.    

Sportslig har sesongen 2014 vært en stor suksess. Norsktrente hester har forsynt seg grovt av premiefatet, ikke minst i Sverige, og aldri har «handelsbalansen» mot utlandet sett bedre ut med norske øyne. 16 millioner kroner har norske eiere vunnet i utlandet i løpet av året. Tilsvarende tall i fjor var 13 millioner kroner. Utenlandsk trente hester har hentet 7,2 millioner kroner på Øvrevoll mot 8,2 millioner kroner i 2013. Takket være at vi har en rekke danske og svenske trenere som jevnlig tar turen til Øvrevoll, har vi klart å opprettholde gode spilleløp gjennom hele sesongen og vi setter stor pris på våre gjester fra utlandet.

Årets mestvinnende eier ble Stall Perlen som har hatt stor suksess med blant annet Amie Noire og Hi Finn. Vi nevner også at Fam. Einar Nagell-Erichsen ble mestvinnende eier i Sverige og det for andre året på rad og samtidig årets oppdretter i Norge for tredje gang.

For fjerde året på rad ble trener Niels Petersen Skandinavisk trenerchampion og han skrev også historie da han vant alle de tre skandinaviske derbyløpene med tre forskjellige hester.  Jockey Carlos Lopez ble årets jockeychampion etter en hard kamp med Elione Chaves. Dette var Carlos’ sin andre championat tittel. Blant lærlingene har Marius Borgen Andersen overbevist i år med flott ridning og sikret seg  ble lærlingchampion. Våre amatørryttere har også hatt et flott år. Dina Heggum ble Europamester i Slovakia, og i oktober vant hun det internasjonale amatørløpet som ble avholdt i Wuhan i Kina. Silja Støren, årets amatørchampion har også representert Norge i Fegentriløpene og vant løp på Delaware Park i USA og i Deauville i Frankrike.

Et trist budskap nådde oss i september, da vi fikk beskjed om at Helena Rosén ikke lengre var blant oss. Hun hadde mange venner i Øvrevoll-miljøet, og alle hadde tunge dager etter den svært triste beskjeden. Litt senere døde også Jan Erik "Schumann" Hansen, en populær jockey som den eldre garde på banen hadde fine minner om.

Omsetningen i år har vært på nivå med fjoråret og vi endte på en totalomsetning på 90 millioner kroner mot våre egne arrangementer. I snitt pr løpsdag var omsetningen i overkant av 2,6 millioner og det er det høyeste beløpet noensinne.  Baneomsetningen var også på fjorårets nivå og passerte  10 millioner kroner. Det betyr at Bjerke Travbane og Øvrevoll er i særklasse når det gjelder omsetning inne på banen. Alt i alt må vi være fornøyd med tallene da det totalt sett i Norge er en nedgang på 4 % i totalisatorspillet sammenlignet med i fjor.

Årets derbydag ble i år en flott dag med varierende vær men med mange store prestasjoner. Omsetningen nådde 12,5 millioner og det er den nest høyeste noensinne. Rekorden er fra 2009 da vi nådde 13,9 millioner kroner. Den norske derbydagen er den ubestridte største løpsdagen i skandinavisk galoppsport.

Øvrevoll systemet vil få et overskudd i 2014 i størrelsesorden 3 millioner kroner. Styret i Norsk Jockeyklub og i Øvrevoll Galopp AS har derfor besluttet å øke premiene med 5 % i de vanlige løpene i 2015 og vi vil komme tilbake til hvordan dette skal fordeles. I tillegg vil man i løpet av våren 2015 oppgradere dirttrack banen og etablere et bedre overvåkingssystem for Den Lavere Voldgiftsrett for å nevne noen av planene man har i 2015. Eiendomsprosjektet i regi av AS Øvrevoll Veddeløpsbane går som planlagt. Samtlige 16 leiligheter er solgt og overdragelse er satt til tredje kvartal 2015. Når det gjelder nye fasiliteter som nytt servicebygg med vektrom, så ligger de planene nå til behandling i Bærum Kommune og når leilighetene er ferdigstilt og overdratt, vil Øvrevoll få midler til igangsette dette arbeidet. Det samme gjelder utvidelse av paddocken og prosjektering av nye staller.

Øvrevoll Galopp AS planlegger en kombinert kickoff og Oscarfest til våren hvor vi også skal hylle de beste i 2014. Datoen vil bli bestemt rett over nyttår og vi håper at det vil bli et årlig arrangement. 

På vegne av Norsk Jockeyklub ønsker jeg dere alle en hyggelig jul og et riktig godt nytt år. Det er bare å glede seg til 16. april 2015!

Hans Petter Eriksen

Adm dir

Norsk Jockeyklub