Vidåpent i Derby

Skrevet av Birger Christensen,  18.08.2014
Artikkelbilde
Stubbs

De siste årene har hatt en stor Derby-favoritt eller toppen tre hester som har vært vinnerkandidater. Årets felt inneholder i våre øyne åtte, maksimalt ti hester som kan vinne. Årgangen er svært jevn, men først når hestene til neste år skal møte den eldre eliten, vet vi om 2011-årgangen vil stikke seg ut.

 

Høflige som vi er, starter vi med de håpefulle fra våre granneland. De tre svenske gjestene er Varennes, Free Despatch og Path Changer. Alle holder til på Jägersro ved den skånska rivieraen, som de selv kaller området rundt Malmø. Statistikken er ikke på deres side, for Colonia var siste svensktrente vinner, og da må vi 24 år tilbake i tid. Fra 1985 til 1992 var alle vinnere med unntak av en (Sunorius i 1987) trent i Sverige eller Danmark. Så ble det bråstopp, men i år ser sjansen ut til å være større enn på lenge. Varennes gikk flott i sin første start på banen og var kun slått på foto. Free Despatch kjenner også underlaget og er skummel hvis ikke 2400 meter blir litt for langt. Path Changer er sammen med Hi Finn de vi tenker på om vi utvider vinnerkandidater fra åtte til ti. Men da må alt klaffe, samtidig som de må forbedre seg et par hakk om det skal bli seier.

For danske Stubbs gjelder det å bli første dansktrente vinner siden Reflection vant i 1992. Det kan meget vel skje. Han kom til Danmark med høyt formtall og viste i sin Øvrevoll-debut at det er en hest med klasse. Stubbs er den eneste i Derby-feltet som har møtt den eldre eliten i Skandinavia, og han dummet seg absolutt ikke ut.

 

På hjemmelaget starter vi opp med Niels Petersens trio. De heter Duke Derby, Eye in the Sky og Matauri. Niels har i år vunnet Svensk Derby med Duke Derby og den danske utgaven med Davicii. Uttalelsen om å vinne de tre Derbyene med tre forskjellige hester holdes fortsatt i live. Da må Eye in the Sky, feltets eneste skimmel, eller lite startede Matauri gå til topps. Han var et drøyt nesebor fra å vinne Derby Trial i siste start, og godt hjulpet av stjernejockey Kieren Fallon er han en stor outsider. Duke Derby har ikke startet siden Derbyseieren i Malmø, men det har vært planen. Niels vant Norsk Derby i 2010 og 2012, sjansen for å holde på "tradisjonen" om å vinne annet hvert år er så avgjort til stede.

Wido Neuroth er Derbykongen med 19 vinnere av "Det blå bånd". Amie Noire er den eneste hoppa som kan vinne, men Amie Noire er bra. Tredjeplassen i Svensk Derby og den overlegne seieren i Oaks på Jägersro har vist at distansen ikke er noe problem. Wido har vunnet Norsk Derby med en hoppe en gang før, det var da Kimola gikk til topps i 2002.

Lord of Trouble er håpet fra Rune Haugen. Han har vært jevn og god i hele år. Pat Cosgrave red ham til seier i Derby Trial og gjentar gjerne på søndag. Rune vant Derby i fjor med Probably og i 2004 med Mick Jerome. Alle gode ting kan bli tre søndag.

 

De øvrige fem i feltet vinner neppe Norsk Derby. Ferdino, Pocket Aces, Buffalo Soldier, Queen's Delight og Point Man går om den flotte bonusen til beste norskoppdrettede. 123 750 kroner tilfaller den best plasserte i kvintetten, og fire av de fem får fine trøstepremier.