Årets løp i Skandinavia

Skrevet av Birger Christensen,  18.08.2014
Artikkelbilde
Without Fear

 

Marit Sveaas' Minneløp er årets felt i Skandinavia. Det siste av de tre Gruppe 3-løpene på Øvrevoll for sesongen er blitt et felt med et høyst usikkert utfall. Alle hestene har formtall 90 eller høyere, og det er svært sjelden.

 

Det eneste vi kunne ønske er en deltaker eller to fra land utenfor Skandinavia. Årsaken til at vi ikke får det, kan være at mange har prøvd uten å lykkes. Nærmest var Beatrice Aurore, som ble toer i fjor bak Berling i den mye omtalte dobbeltseieren til ABBA-Benny Andersson. Berling er på plass også i år og vil trolig gi minst like mye i odds i år som de 20 ganger pengene han ga sine tilhengere i fjor.

De tre danske utfordrerne i år er Falconet, Jubilance og Wentworth. De to først nevnte er stallkamerater hos Bent Olsen. Jubilance har gått flotte løp hver gang han har vært på Øvrevoll. Han er en av tre som har klart premie i dette løpet som treåring og fikk også premie i fjor. Falconet ble skandinavisk mester i fjor, men denne motstanden er mange hakk tøffere. Wentworth  var uhyre imponerende på den danske Derbydagen, og hvis han trives på Øvrevoll, blir han vrien å hanskes med. Bettina Andersen trener Stubbs i Derby i tillegg til Wentworth. Om lykken står henne bi, kan 24. august bli en dag å minnes.

 

Kvartetten fra Sverige heter Energia El Gigante, Giftorm, Berling og Weald. Berling vant i fjor, og Weald var sterk toer i forfjor. Likevel har vi vel så stor tro på de to øvrige. Energia El Gigante fulgte Without Fear til døren i Oslo Cup. Mange mener at 1800 meter på Øvrevoll kan være litt kort, men den distansen er så krevende at det kan gå bra at 1800 meter er litt snaut. Giftorm var fenomenal i Polar Cup. Etter en dårlig start, kom han med en enorm finish og nærmet seg vinneren Ragazzo. Litt langt, mener mange, men det er vi ikke så sikre på. Toppjockey George Baker vant med Giftorm på den svenske Derbydagen, og 1800 meter har han klart før. En hest i sitt livs form, som vi vil anbefale en strek for. Fredrik Reuterskiold kan også få en minneverdig dag  med Varennes og Path Changer i Derby og Giftorm her.

 

Niels Petersen har en imponerende hær av hester til start på Derbydagen. Totalt 21 firbente, med fire hester både i Derby og i sprintløpet. I Marit Sveaas' Minneløp har han hele fem hester til start, fem av totalt åtte norsktrente.

- Jeg tror jo alltid på Bank of Burden og Without Fear når de er til start. Begge er i knallslag, og går alt etter planen, kjemper de i toppen. Har også stor tro på Old Pal, som jeg er veldig spent på med Kieren Fallon som jockey. Manchester og Plantagenet er kanskje mer premiekandidater enn noe annet, men se opp for Manchester hvis banen blir søkktung. Jo verre bane, jo bedre, beretter Niels. For egen regning legger vi til at Bank of Burden, som vant løpet i 2012, kan bli den første på Øvrevoll til å ta tre gruppeseire. Without Fear har et fall i svingen og en 7. plass på sine to forsøk, så ønsket er nok stort om suksess.

Det er ikke så mange fireåringer i årets utgave, men Rune Haugen har to av dem. Probably har høy klasse, men har slitt med å komme tilbake etter Derbyseieren i fjor. Fearless Hunter var fin treer i Oslo Cup. Vi blir litt overrasket om seieren går til Skoger i år, men en fin premie er langt fra umulig. Silvestre De Sousa og Pat Cosgrave som jockeyer øker sjansene.

Sist, men ikke minst et par linjer om Coprah. Seieren over Old Pal og Avon Pearl i mai var imponerende, og Cathrine Erichsen har en joker i ermet. I fjor var Coprah treer i dette storløpet og beste norsktrente. Med full klaff kan Coprah skaffe jubel til stallen søndag.

 

Litt synd synes vi det er at Marit Sveaas' Minneløp 2014 går uten en eneste hoppe. Både Funny Legend, Theatrical Award og Entangle har gått til topps godt innenfor det siste tiåret, de to første til og med norskoppdrettede.