Norsk Mesterskap og klokkefinale

Skrevet av Birger Christensen,  22.10.2013
Artikkelbilde
Cat Act

For 25. gang arrangeres NM på Øvrevoll fredag. Toåringene har hatt sitt eget løp hele tiden, mens treåringene i to perioder har måttet kjempe med eldre hester. Siden 2005 har det imidlertid vært et rent treårsløp, og slik tror vi det vil fortsette å være.

Først ute av toåringene var Tarah hos trener Jacob Fretheim, ridd av Kjersti Bjørndal. Første treårsvinner var Groggie hos Arnfinn Lund med Janos Tandari som jockey. Kun to ganger har en toårsvinner klart å vinne også som treåring. Det er Brave Star og Working Class Hero, begge i trening hos Rune Haugen.

I år kan den listen få et nytt navn. Dickie Dickens vant i fjor og blir trolig favoritt også i år. Seieren i sprintutgaven av Breeders var sterk, og det knepne nederlaget sist for Vortex var intet å skamme seg over. Det er ikke så mye som skiller ned til de øvrige, men vi tror Dickie Dickens har gode sjanser til å bli norgesmester.

 

Blant toåringene blir det spennende. Skrik og Calcaterre var enere lenge, men det har jevnet seg ut. Nå starter ikke Skrik, men Calcaterre vil sikkert være i toppen. Dog ble han slått av Cat Act og Pocket Aces i generalprøven, så dette blir spennende. Kanskje blir det triumf for Jacob Fretheim, som var første vinner og som også senere har gjort det bra i NM.

 

Fredag er det også siste løp i amatørenes kamp om ny klokke. Sergio Pacheco leder, men striden er ikke avklart. Dina Heggum er eneste kvinnelige rytter med sjanse til å vinne, og i tillegg til Sergio, er Marius Borgen Andersen og Philip Scott Sønsteby i bildet.

Det er seks løpsdager igjen inkludert kommende fredag. Det er planen å avholde amatørløp på alle de gjenstående løpsdagene, og dermed kan mye fortsatt skje om championatet. Det kommer vi tilbake til.

 

Som tidligere nevnt er det kommet en del endringer i spilleformer og rekkepriser. Travet har gått over til tvilling (de to første i mål uansett rekkefølge), men på Øvrevoll regjerer fortsatt duospillet (de to første i mål i riktig rekkefølge). Økningen i rekkepris til to kroner på V5 gjelder heller ikke, da det er spill fra utlandet til alle de gjenværende løpsdagene. Heller ikke i trippelspillet blir det forandringer så lenge det er spill over landegrensene. Så på Øvrevoll er det bare å gå til lukene som før. Og det har vi planer om.