Takk for i år

Skrevet av Birger Christensen,  25.11.2013
Artikkelbilde
Solnedgang 22. november

Siden kommende løpsdag er årets siste, velger vi å gi et lite tilbakeblikk på galoppåret 2013. Det har vært veldig mye positivt, men sakene som fikk størst oppslag var på den andre siden av skalaen. En på mange måter strålende Derbydag ble borte i oppstyret da det ble kåret feil vinner i 8.løp. Mens ABBA-Benny ble feiret for sin dobbeltseier i Marit Sveaas' Minneløp, med Berling som vinner, var det heftige diskusjoner i korridorene. Tidligere på dagen hadde velkjente Bryan O'Sullivan kollapset mens han jobbet på banen, og han døde et par uker senere uten å våkne opp. Leit var det også da Espen Ski falt stygt i toårsløpet 8. november. Vi håper at Espen blir helt bra igjen og eventuelt kan komme tilbake som jockey neste sesong.

I de klassiske løpene har tre hester dominert. Mister Big Shuffle vant Guineas, Probably seiret i Derby, mens Diamant tok seg av St Leger. De tre utgjorde også trippelen i Derby, mens Mister Big Shuffle var tett bak Diamant i St Leger.

Nå er dette en subjektiv vurdering, så det er fullt lovlig å være uenig. Men den hesten som har satt sterkest spor for undertegnede i 2013 på Øvrevoll, er Ragazzo. Oppkjøringen gjennom vinteren hadde vært trøblete, likevel feide han konkurrentene av banen. Da den norskoppdrettede stjernen vant Polar Cup suverent, var det mange som viste følelser. Han avsluttet med to fine løp i Sverige, før man forsto at det var lurt å gi ham fri. Det kan fort bli mye moro neste år for Annike Bye Hansen og den ivrige kretsen rundt Ragazzo.

Blant toåringene er det jevnt. Er dette en god eller middels årgang? Svaret får vi neppe før neste år, men vi har sett flere sterke prestasjoner. Staring at the Sea vant kriteriet, og vi så gode vinnere utover høsten. Hvem som vil hevde seg i de klassiske løpene, er dog vrient å spå.

Det kan være litt artig å nevne noen hester utenom stjernene. I trioen Mississippi, Vortex og Colourist har det vært mange gleder. Førstnevnte har gått noen gnistrende sprintløp og økt formtallet med rundt 20. Vortex vant fem løp og tok to annenplasser på drøyt to måneder, mens folkehesten Colourist har særlig hatt en flott høst. Han knuste travets folkehester, noe som gledet mange på Øvrevoll.

 

Rune Haugen og Niels Petersen har dominert mye blant de tobente. Haugen vant i tillegg til Derby med Probably også Oslo Cup med Touz Price, samt gruppe 2-løpet Goldene Peitsche med Giant Sandman (for øvrig på Derbydagen). Niels har ikke vunnet så mange storløp på Øvrevoll ved siden av Guineas, men har vært enerådende i Sverige. Har passert 12 millioner innridd i Skandinavia og blir champion på Täby og toer på Jägersro. Blant jockeyene har striden vært tett og mye omtalt. Vi må imidlertid nevne årets lærling, Helena Rosén. En seier i 2010, tre seire i 2011. Så kom omslaget, og i de to siste sesongene har hun imponert voldsomt. Som i fjor drar hun til Australia, men vi håper å se henne i salen på Øvrevoll også i 2014. Blant amatørene nevner vi Philip Scott Sønsteby. Han har kjørt travløp, ridd monté og hatt stor suksess også i galopp. Han vant klokka, Øvrevoll Hestesport Cup og har god sjanse til å bli champion.

Da ønsker vi vel møtt til årets siste galoppfredag og vel møtt 17. april 2014.