16. gang på 17. mai

Skrevet av Birger Christensen,  13.05.2013
Artikkelbilde
Et hekkeløp innleder løpsdagenFor 16. gang arrangeres det løp på Øvrevoll på 17. mai. De tre første gangene er mer enn 70 år tilbake i tid, mens vi nå har dette stevnet for 13. år på rad.
Ingen tvil om at dette er en tradisjon som er kommet for å bli.

I 2001 falt nasjonaldagen på en torsdag. Travbanen Klosterskogen i Skien ble tilbudt å avholde løp, men takket nei. Spørsmålet gikk over til Øvrevoll, som mente at det var verdt et forsøk. Med leker for barna og noen av de mest lekne blant de voksne,
ponniridning, gode muligheter for å innta mat og drikke, samt se kappløp med lynraske hester, da er Øvrevoll et fristende sted å være. For det aller meste har værgudene vært i godlune, og stadig flere legger inn Øvrevoll i planene når nasjonaldagens agenda skal settes opp.

Light the Fire er lynrask
Den meget raske sprinteren Light the Fire er alene om å ha vunnet tre løp på
17. mai. Flere andre har vunnet to seire, men de starter ikke på denne dagen i år.
Dermed kan Light the Fire øke ledelsen, han er favoritt i supersprinten over kun
402 meter. Ellers vil vi nevne at hele fem av hestene som vant på 17. mai i fjor,

også starter i år. I tillegg til nevnte Light the Fire, gjelder det Calvados, Messi,

Marimba og Minnie McGinn.

 

To svenske jockeyer har vært mest seiershungrige på Norges nasjonaldag.

Fredrik Johansson (skadet) har ridd 12 vinnere, mens Per-Anders Gråberg har

7 seire. Ikke overraskende er Espen Ski beste norske med 5 gevinster.

På trenersiden er det Rune Haugen som topper med 10 vinnere. Av de aktive

 er Wido Neuroth (9) og Niels Petersen (8) nærmest. Deretter er det et lite sprang

ned til Are Hyldmo (5), Jacob Fretheim (4) og Pål Jørgen Nordbye (4).

Glimrende galoppløp

 

Det sportslige tilbudet på 17. mai er svært bra. Ikke minst gleder vi oss til å se løp på gressbanen. Sandbanen har så absolutt sin misjon, men på gresset kommer publikum nærmere til hestene. Syv av de ti løpene går på gresset fredag.

Noen meget gode treåringer møtes i Blomsterprinsessenes løp. Niels Petersen viste på Jägersro at stallformen er på plass. Hans duo Mister Big Shuffle og Over the Ocean blir trolig toneangivende.

-          Det er to jevne hester, og jeg sliter med å skille dem. Over the Ocean var nær ved å vinne kriteriet i sin andre start, har ikke startet siden. Jeg tror man bør streke for begge.

Niels har også to hester i Semb Hovedgård Hoppeløp og Øvrevoll Mile Cup.

-          Gir Tatoosh og King’s Dancer et lite pre i de to løpene. Tatoosh trener flott og er ofte god etter pause. King’s Dancer spurtet bra i sesongstarten og vant fem løp i fjor. Tror på god sjanse, selv om det sikkert blir jevnt. Når det gjelder Fredde i Forsommerløpet, har han abonnert på de ytterste sporene. Utover det tror jeg han skal ha en bra sjanse, sier Niels da vi forstyrret ham på noen korte feriedager under mer eksotiske himmelstrøk.

 

Årets første hekkeløp

Som vanlig innledes nasjonaldagen med årets første hekkeløp. Omoto Sando vant løpet i 2011 og ble tredje i fjor. Da ble det seier til Calvados. Sistnevnte er på plass også i år, og vi tror begge de to nevnte vil hevde seg også denne gangen. Rockinger representerer ungdommen som eneste fireåring, og to svensktrente gjester uten løp i Skandinavia gjør det vrient å plassere dem inn i løpet.

At løp ikke behøver å være så velfylte for å være spennende, er løp 2 et godt eksempel på. Kun fem hester i boksene, men for oss faktisk ett av høydepunktene. Ragazzo med fire strake seire mot Avon Pearl, Hansinger og Female Spring, det er racing på sitt beste. Hansinger er den som er mest herdet, men her skal han måle krefter med ungdommelig mot. Vi er meget spente på utfallet.

 

Ellers er det Forsommerløp, supersprint og mye annet å glede seg til.

Spillemessig er løpsdagen velsmakende. En passe blanding av løp det skal gå an å løse med få streker, samt noen riktige nøtter, det er en ypperlig meny.

Til slutt tar vi med at trener Hallvard Soma, samt jockeyene Tina Smith og Carlos Lopez nærmer seg en milepæl. Tina har 98 seire på Øvrevoll, Hallvard 298 og Carlos 198 gevinster. Med en dobbel på 17. mai blir det ekstra grunn til å feire.

Da er det bare å glede seg til den store dagen.

Og husk: det er på Øvrevoll det skjer på ettermiddagen.