Helnorsk aften i Stockholm

Skrevet av Birger Christensen,  12.06.2013
Artikkelbilde
Without Fear, foto Stefan Olsson

 

Se løpene her:
http://www.atgplay.se/

Bilder fra løpene kan du se og laste ned gratis her: http:// svenskgalopp.smugmug.com/ Tvlingsdagar

En helt utrolig kveld ble det for de norske farger på Täby tirsdag. Alle de fem største løpene ble vunnet av norske hester. Kvartetten Without Fear, Twistedlittlestar, Quite a Mission og Tatoosh står alle i Niels Petersens suksessrike stall, og før kvelden hadde han tatt sin femte seier i Diana Consolation med Whistler. I tillegg hadde Rune Haugen en flott kveld med seier til Giant Sandman, den flotte treåringen Probably og Gatling Gun (Jacob Johansen).
 
I Stockholm Stora Pris var bildet lenge nokså uklart. Ledende Berling holdt stand lenge, men Elione Chaves fikk opp farten på Without Fear, og seieren ble til slutt sikker. En halv million kroner til Stall Bonne Nuit, og nå er det ingen som tviler på at den suverene treåringen i 2011 er i den skandinaviske eliten. Stallkameraten Bank of Burden (Gråberg) ble tredje, mens Bomar (Neuroth/Santos) var positiv fjerde.
 
I Täby Vårsprint ble det riktig spennende. Beat Baby var som ventet tidlig i front. Han holdt godt til tredje, men kunne ikke stå i mot da Giant Sandman angrep. Som i fjor ble det seier til Rune Haugens stjerne etter en flott spurt.
-         På torsdag i forrige uke, fem dager før løpet, var Giant Sandman på besøk hos Maria Roberts i Skotselv. Der bedekket han en velstammet hoppe, og det var den siste finpussen foran løpet på Täby, berettet en godt fornøyd trener Rune Haugen. Han kunne også fortelle at neste stoppested trolig ble Hamburg. Lennart Hammer, som nå er stasjonert i Tyskland, red et løp etter boka og var imponert over vinnerens taktomslag på oppløpet. Seieren var verdt 200 000 svenske kroner. Hansinger (Erichsen/Wilson) gikk et bra løp til fjerde.
 
I 2000 Guineas ble det dobbelt norsk. Favoritten Quite a Mission var meget god som vinner. Niels Petersen fikk sin første 2000 Guineas-vinner på Täby, slik han fikk på Øvrevoll sist lørdag. Men det ble ingen billig gevinst. Captain America (Annike Bye Hansen/Jacob Johansen) var svært god toer og er nå helt oppe i den skandinaviske eliten. Vinneren fikk 300 000 svenske kroner, mens det ble 138 000 for annenplassen.
I hoppenes Guineas, som i Sverige heter Dianaløpning, var det hele 350 000 for seieren. Nok en gang ble det Niels Petersen. Ikke med betrodde Marmala, men i stedet Twistedlittlestar. Rafael Schistl ga vinneren et strålende løp, og seieren ble temmelig sikker. Mill Marin (Neuroth/Hammer) fikk ikke helt fritt frem, men spurtet meget bra og nådde annen. Det var verdt 161 000 svenske kroner. For de nordmenn som trodde på vinneren, ble det hele 57 gange pengene i totoen. Rock the Legend (Neuroth/Starke) fikk en fin fjerdeplass i det skarpe feltet.
I hoppeløpet Bloomers Vase viste Tatoosh at innsatsen på 17. mai ikke var representativ. Per-Anders Gråberg ga favoritten et fint løp, men måtte kjempe for å holde unna for Angel Light. Sweet Baby Jane (Taylor/Santos) og Minnie McGinn (Bye Hansen/Ski) spurtet flott til henholdsvis tredje og fjerde.
 
Allerede i kveldens første løp ble vi vitne til en stor prestasjon. Rune Haugen-trente Probably hadde et gaveløp på papiret, men likevel ble vi voldsomt imponert over måten han forsvant fra de øvrige. Jacob Johansen hadde gleden av å være passasjer, nok en av de letteste seire den gode dansken har tatt. Til annenhesten skilte det 22 lengder.
Blant jockeyene ble det en trippel til Per Anders Gråberg med tre av vinnerne til Niels Petersen. Gladest var nok likevel Elione Chaves. Som vant Stockholm Stora Pris for første gang.