Fart og fest på flaggdagen

Skrevet av Birger Christensen,  09.05.2012
Artikkelbilde
Spennende hekkeløp 17. mai. Foto Thea Hofossæter

17. mai på Øvrevoll ligger an til å bli en an årets absolutte toppdager. For 15. gang er Øvrevoll stedet for topphester, tivoli og tørsteslukking.

Dette er 12. gang på rad det er all mulig grunn til å legge ettermiddagen til Øvrevoll på vår nasjonaldag. De tre øvrige ligger langt tilbake i tid, med 1942 som den mest oppsiktsvekkende. Svært lite var tillatt under krigen, men på Øvrevoll var det løp med tysk kontroll. 14 000 var på plass, men flagg var bannlyst. Nå er det lov til å vise sin glede over frihet i fedrelandet.

 

Montékampen

Årets store nyvinning er montékampen. Fem meget dyktige montéryttere tar opp kampen mot vår jockeyelite. Ett montéløp og ett galoppløp skal avvikles, og flere har prøvd seg litt i den mest uvante kategorien. Den eneste som virkelig har erfaring med begge grenene, er Per-Anders Gråberg. Jockeychampion i både Sverige og Norge, dessuten har han vunnet 19 montéløp. De øvrige kommer nok til å bli overrasket. Monté-jentene over hvor fort det går når galopphester skal løpe 900 meter på gresset, jockeyene over hvor vanskelig det er å holde hestene i trav.

-         Har ikke den helt store rutinen. Får prøve å lære meg litt når vi skal varme opp. Uansett er det et utrolig artig tiltak, sier Madeleine, som har ridd løp både på Klampenborg og Jägersro denne våren, og som i tillegg vant to løp i Chile i vinter.

-         Jeg red travere for mange år siden i Nittedal. Føler at jeg trenger en oppgradering og kommer til å ringe Espen A Schem for å prøve meg litt i trening, kommenterte Pascolina Da Costa, som også syntes at dette er et veldig morsomt prosjekt.

Monte vs galopp

Vinneren av de to løpene i kampen mellom monterytterne og jockeyene 17. mai, får 10 poeng. Toeren får 9 poeng, og deretter faller det ned til 1 poeng for siste hest i mål. Det er en lagkonkurranse, så det blir ikke kåret noen individuell vinner. Men det er selvsagt stor prestisje mellom de to lagene.

 

Presentasjon av de 10 rytterne får du om du klikker her

 

Ingen folkehest

Dessverre kommer ikke folkehesten Holiday Reading til start. Men det blir nok folksomt på publikumsplass likevel.

-         Han fikk en vridning, men det er heldigvis ikke noe galt å se på røntgen. Vi måtte imidlertid medisinere og dermed stryke. Nå sikter vi mot å starte torsdag 31. mai, to uker før 2000 Guineas, fortalte trener Are Hyldmo.

For de av de besøkende som er opptatt av god sport, er det likevel ingen fare. I Blomsterprinsessens 3-årsløp årsdebuterer mange av hestene med storløpsdrømmer for den klassiske sesongen. Det blir spennende å få et gjensyn med Entangle og Without Fear i hvert sitt Eliteløp, det blir også supersprint og hekkeløp. I Øvrevoll Mile Cup skal hestene under eliten kjempe og i Forsommerløpet de norskoppdrettede 3-åringene, begge løpene med en førstepremie på 100 000 kroner.

En liten kuriositet til slutt. 4. juli 1977 hadde fire travtrenere fra Bjerke tatt i mot en utfordring fra kolleger på Øvrevoll. Per Henriksen, som senere gjorde suksess i USA, vant løpet foran Wido Neuroth, mens det øvrige travlaget var Tor Wollebæk, Brede Killingmo og Kjell Kristiansen. Vinnerhesten het Starflicker, med eier Leif-Erik Thoresen og trener Arnfinn Lund. En av favorittene i Øvrevoll Mile Cup i år blir trolig Lazy Lord. Eier Leif-Erik Thoresen og trener Arnfinn Lund!