Åge Paus er død

Skrevet av Hans Petter Eriksen/Bjørn Zachrisson,  26.06.2012
Artikkelbilde
Åge Paus. Foto Geir Stabell

Tidligere stortrener Åge Paus er død etter lengre tids sykeleie. Åge ble 75 år og etterlater seg sin livskamerat Elle Bitte Ihlen og datteren Bettina. Åge Paus startet sin karriere i Norge som ponnirytter og deretter ble han en dyktig sprangrytter med plass på det norske ungdomslandslaget. Etter hvert ble det galoppsporten som stod Åge nærmest, og han red både som amatørrytter og som profesjonell jockey fra og med 1961. Det var som hinderjockey Åge ble mest kjent.

Etter hvert valgte Åge treneryrket og etter en periode som assistent trener til Stefan Kajari på Täby overtok han trenervirksomheten i 1964. Dermed begynte en enestående trenerkarriere. I årene 1971 til 1973 ble han championtrener i Sverige og totalt trenet han vinnere av over 50 storløp i Skandinavia inkludert en svensk derbyseier.

Åge Paus var også formann i Täbys Trenerforening gjennom flere år og gjorde en stor innsats tidlig på 70 tallet, da galoppsporten i Sverige hadde store økonomiske problemer. Gjennom sitt arbeid var han medvirkende til stiftelsen av ATG som nå er et av Europas mest framgangsrike spilleselskap.

Åge Paus etablerte seg som trener sammen med sin daværende Kone Anne Beth i Chantilly i Frankrike på midten av 70 tallet. Etter hvert hadde han en rekke store, velkjente eier i stallen og han gjorde det bra, noe 33 seire og plasseringer i gruppeløp er beviset for. Etter noen år i Frankrike flyttet han med familien til USA og virket også der som trener i en periode.

De siste årene har Åge, med Oslo som base, reist rundt i Skandinavia og behandlet hester med massasje og laser. Og han hadde mer enn nok å gjøre både innen trav- og galoppsporten og også i ridesporten.      

Åge Paus var en flott representant for galoppsporten som gjennom sitt virke satte skandinavisk galoppsport på kartet.