Hoppene i fokus

Skrevet av Birger Christensen,  06.08.2012
Artikkelbilde
Sarepta

 

De to største løpene på Øvrevoll torsdag er forbeholdt hopper. Norsk Oaks er ett av i alt fem klassiske løp, og sammen med 1000 Guineas kun for hopper. Men mens 1000 Guineas går over 1600 meter, er Oaks en styrkeprøve, hvor distansen er 2400 meter. Ofte er det slik at flere av hestene ikke har vært ute på en så lang distanse før, og vi har sett flere gode hopper som ikke har mestret et så krevende løp som Oaks. Kvartetten Misty (1975), La Isleta (88), Colonia (90) og Kimola (2002) gjorde nettopp det og fulgte opp seier i Oaks med å vinne Derby. I år tror vi ikke at vinneren i Oaks blir en Derbyvinner.

Matauri Pearl vant 1000 Guineas og var aktuell for Oaks. Hun satser imidlertid mot Svensk Derby tre dager senere. Fredrik Reuterskiold kommer i stedet til Øvrevoll med Zegna, og hun klarer 2400 meter. Hennes fire starter har dog alle vært på Jägersro, nå skal hun reise langt og løpe på gress. Vår knepne favoritt blir Blue Saphire, som var annen i Svensk Oaks. For oss er det største hjemmehåpet Magica von Tryll, som var femte i det samme løpet. Skulle imidlertid hester som Hope on Earth og Binamix håndtere 2400 meter greit, er de nok i bildet, og Camomilla er heller ikke borte. Spennende blir det uansett.

 

Årets første storløp for toåringene er Eivind Eckbo Legats Vandrepokal. Eckbo var styreformann i Norsk Jockeyklub fra 1978-80 og fra 81-85. Løpet for toårige hopper ble ridd første gang i 1995, og den dominerende personen er trener Wido Neuroth. Han kan ta sin tiende seier, ganske imponerende med tanke på at løpet kun er 17 år gammelt. Rock the Legend og Mill Marin er hans håp i løpet, ingen dårlige kandidater. Kanskje er Sarepta den hardeste i mot, vinner hun blir det Michael Taylors første triumf i løpet. Den eneste Eckbo-vinneren som har vunnet Derby året etter, er Negra del Oro.

 

Det lå litt i kortene sist torsdag at V5 skulle bli noe enklere enn den har vært de siste ukene. Denne gang er det trolig mulig å løse noen av løpene uten å ty til «heldekk». V5 gir nok mer enn sist torsdag, men vi tror at en del dyktige (eventuelt heldige) spillere klarer å løse rebusen.

Helt til slutt gjør vi oppmerksom på at jubileumsboken om Øvrevoll (80 år) vil ankomme Øvrevoll torsdag. Den vil være i salg i den fine hestebutikken på banen, eller den kan bestilles av Marianne.Ek@Rikstoto.no. Prisen er 200 kroner.

 

Buick rir flest topphester

William Buick lå i forrige uke på tredjeplass på championatlisten i England. Men om han ikke vinner flest løp, rir han i hvert fall flest topphester. I følge Daily Express hadde han i år ridd 25 forskjellige hester med handicap 100 eller mer, mens Ryan Moore hadde ridd 19 og Richard Hughes kun 11 over den samme grensen. Og med stjerner som Nathaniel, Great Heavens, Fallen For You, Izzi Top og Elusive Kate ser høsten lys ut for William.