Årets siste klassiker

Skrevet av Birger Christensen,  03.10.2011
Artikkelbilde

 

Torsdag går årets siste klassiker på Øvrevoll. Vi snakker om St Leger, det lengste og tøffeste av de fem oppgjørene.

Hvis en hest vinner 2000 Guineas, Derby og St Leger som treåring, sikrer den seg Triple Crown. Siden Guineas og St Leger fikk sine navn på løpene i 1960, har kun tre hester maktet den bragden. Det er Trainers Seat (1976), Dalby Jaguar (1981) og Sunorius (1987), og det forteller at det ikke er enkelt å ta hjem alle de tre oppgjørene. 1600 meter i juni og 2830 meter i oktober i tillegg til Derby i august sier at det kun er allround topphester som tar hjem Triple Crown. Torsdag kan vi få den fjerde galoppøren som skriver seg inn i listen.

-          Alt er vel med Without Fear. Har håp og tro om å vinne Triple Crown, slik Sunorius gjorde det for meg for 24 år siden. Ser kun Manchester som en seriøs konkurrent, men vi tar ingenting for gitt, sier trener Arnfinn Lund foran den spennende duellen.

-          Vi har stor respekt for Without Fear, men skal selvsagt gjøre det vi kan for å prøve å vinne løpet. Distansen går veldig bra, men jeg skulle gjerne ha sett at banen kunne ha vært litt tyngre. Tror på en fin fight, sier Niels Petersen. Bank of Burden vant i fjor, så det kan bli den andre strake for Niels om Manchester går til topps.

De to hestene som har vært nærmest Triple Crown siden Sunorius klarte det, er Inchrory og Barrier Reef, begge trent av Are Hyldmo. Førstnevnte vant Guineas og Derby, men tapte med en halv lengde i St Leger for Litchanine. Barrier Reef tok Guineas med seks lengder og var over åtte lengder foran toeren i Derby, før han måtte strykes rett før St Leger. Som Without Fear var Nils Petter Gill eier av Barrier Reef, så han har svært lyst til å vinne Triple Crown.

Eneste hoppe i feltet er Catch Me a Dream, men hun har ikke statistikken på sin side. Siden Becky Taifun vant i 1963, er det kun Santa Clara i 1989 som har lykkes med å slå hingstene og vallakene.

Etter St Leger og et interessant toårsløp, er det duket for en meget vrien V5. Mye tyder på en solid utbetaling i det populære spillet.