Nominasjonene til årets hestegalla er klare

Skrevet av Norsk Jockeyklub,  21.11.2011
Artikkelbilde
Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 21. januar 2012. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen

Hestegalla 2012 går av stabelen 21. januar 2012. Hele hestesporten samles for å hedre de beste prestasjonene i året som har gått. Arrangementet avholdes i Sonja Henie-salen på Oslo Plaza. Ca 500 gjester vil overvære arrangementet, fordelt på nominerte, inviterte og betalende gjester.

 

Det er Norges Rytterforbund, Norsk Jockeyklub, Norsk Hestesenter, Det Norske Travselskap og Norsk Rikstoto som står bak Hestegalla. I løpet av kvelden blir det utdelt en rekke priser. Hver enkelt organisasjon vil hedre sine egne utøvere, og er i tillegg representert med nominerte utøvere.  Det vil også bli delt ut en fellespris som er ”Årets hest.” Publikum vil også få mulighet til å stemme på ”Årets hest”.

Prisen er et vakkert hestehode, formgitt og utført i tre av kunstneren Angelina Engelsen.  

Hestegallaen er et årlig arrangement. Formålet er å samle de ulike organisasjonene for å hedre de gode prestasjoner og feire hverandre i en felles ramme. 

I 2012 arrangeres Hestegalla for fjerde gang, og har rukket å bli et svært populært arrangement som tiltrekker seg både hestefolk fra alle grener og i alle aldre, samt også profilerte personer fra det offisielle Norge for øvrig.

 

 

 

Nominerte til Hestegalla lørdag 21. januar (galopp)

Alfabetisk rekkefølge.

 

Ung og lovende:

 

Bomar var toer i årets første toårsløp på Øvrevoll. Vant et løp i Gøteborg, før han etter en tredjeplass i Heatherwold Cup ble toer i Vinterfavoriternas Pris på Täby. Slo bra svenske hester i årets siste start, da han vant Derbyserien Juvenile Stayer på Jägersro.

 

Cassano har vunnet hele fire løp i år. Vant to halvstore løp på Øvrevoll og var annen i Skandinavisk mesterskap. På Täby ble det tredje i Breeders Trophy Juvenile, før han avsluttet sesongen med to suverene seire. Både i NM og i det svenske kriteriet var han i en egen klasse.

 

Grey’s Electra debuterte som tredje i Eckbo Legats Vandrepremie. Gikk til topps i Heatherwold Cup, før hun ble annen og beste norske i kriteriet. Etter et litt svakere løp på Täby, avsluttet hun sesongen med seier i et vanlig toårsløp på hjemmebane.

 

Norskoppdrettede:

 

Cassano har vunnet hele fire løp i år. Vant to halvstore løp på Øvrevoll og var annen i Skandinavisk mesterskap. På Täby ble det tredje i Breeders Trophy Juvenile, før han avsluttet sesongen med to suverene seire. Både i NM og i det svenske kriteriet var han i en egen klasse.

 

Royal Games vant et ordinært løp i årsdebuten 19. mai. Deretter tok det litt tid før han viste sitt rette jeg. Men i høst har han gjort sine saker bra. Fjerdeplassen i Breeders sprint var fin, og i oktober ble det to strake seire. Den siste av disse var en lett seier i NM.

 

Theatrical Award har ikke hatt noen svak sesong, selv om hun ikke har kunnet matche de tre foregående årene. Det ble to tredjeplasser i storløpene Walter Nilsens Minneløp og Valley Chapel Memorial, mens årets eneste seier kom i Fearnleyløpet, der hun vant enkelt. Utover høsten ble eierne enige om at karrieren var over, og hun skal neste år bedekkes med Appel au Maitre.

 

Årets hest:

 

Bank of Burden har hatt en sesong utenom det vanlige. Klare seire i Walter Nilsens Minneløp og Valley Chapel Memorial, samt tredje i Marit Sveaas’ Minneløp, er fasiten på Øvrevoll. I tillegg var han toer og beste skandinav i Scandinavian Open på Klampenborg, før han på ny gikk til topps. Det var i Stockholm Cup, hvor den skandinaviske eliten ble satt på plass.

 

Entangle topper årets sesong med seieren i Marit Sveaas Minneløp. Da beseiret hun Skandinavias beste milere. Hun har også imponert i flere hoppeløp, aller mest i Semb Hovedgård Hoppeløp. Der slo hun toeren La Zona med ni lengder. Vant også Polar Mile Cup lett. Tapte et par hoppeløp på Täby på høstparten, men kan likevel bokføre en ny flott sesong.

 

Without Fear har hatt en strålende sesong. For første gang på 24 år fikk vi en Triple Crown-vinner på Øvrevoll. Det betyr at han vant både 2000 Guineas, Derby og St Leger. Han seiret også enkelt i Svensk Derby og Hurricane-løpning på Jägersro, så han har stort sett gjort rent bord i treårsløpene. Det blir spennende å se Without Fear neste sesong når han skal bryne seg mot de eldre kanonene.

 

 

Årets jockey:

 

Per-Anders GråbergRafael Schistl – Espen Ski topper statistikken på Øvrevoll

 

Årets trener:

 

Rune Haugen har hatt to hester som har bidratt sterkere enn noen andre til en bra sesong. Giant Sandman har med sine seire i Polar Cup og Täby Open Sprint løpt seg inn i den desiderte sprinteliten i Skandinavia. Tertullus klarte det kunststykket det er å forsvare fjorårsseieren i Stockholm Stora Pris. Haugen vant også Champion Hurdle med Monfalcone og viste frem noen fine toåringer med Grey’s Electra i spissen.

 

Arnfinn Lund har på ny hatt en meget fin sesong. Hans dominerende duo er Without Fear og Entangle. De to er omtalt som kandidater til årets hest, men vi vil likevel nevne at Without Fear er tett oppunder to millioner innridd i år. På Derbydagen vant de to essene Derby og Marit Sveaas’ Minneløp, mens Alight seiret i sprintløpet. Som en liten kuriositet nevner vi at alle tre hadde startnummer 13, som ikke så ut til å være noe ulykkestall. Seieren til Symbol of Arch i Klaveness’ Minneløp og flere hekkeseire til Omoto Sando tar vi også med.

 

Niels Petersen har vært med en stund i gamet, men det må være riktig å si at årets sesong har vært et gjennombrudd. De to hestene han har feiret de største triumfene med, er Bank of Burden og Golden Memory. Førstnevnte er nominert til årets hest, så han kan du lese om i den kategorien. Golden Memory har vunnet hele tre Breeders-løp i år, to på Täby og ett på Øvrevoll. Hoppene Grafitti, Match Point og Tatoosh har imponert, og Manchester var ikke så langt bak Without Fear i Derby. Det er også mange fine toåringer i Petersens stall. Både på Øvrevoll og i Skandinavia er han meget klar champion.

 

Bilder av de nominerte finner du på vår facebookside

 

 

Les mer om Hestegalla og finn de nominerte i trav og ryttersporten på Hestegallas egen hjemmeside (klikk her)