Årets første klassiker

Skrevet av Birger Christensen,  10.06.2011
Artikkelbilde
Manchester

Torsdag er det klart for 2000 Guineas, det første av fem klassiske løp for treåringene. I tillegg får vi møte flere av banens beste milere i en flott utgave av Polar Mile Cup.

Mens 1000 Guineas og Oaks er forbeholdt hoppene, er 2000 Guineas, Derby og St Leger åpne. Vinner man alle de tre sistnevnte oppgjørene, har man sikret seg Triple Crown. Det er det kun Trainers Seat i 1976, Dalby Jaguar i 1981 og Sunorius i 1987 som har klart de siste 50 årene.

To trenere, som fortsatt er still going på Øvrevoll, dominerer listene. Wido Neuroth har ni seire, mens Arnfinn Lund står bokført med åtte. Håpene deres i år står til Apilado og Without Fear. De har ikke de høyeste formtallene, men særlig Without Fear virker å være i rivende utvikling. Skulle han vinne, blir Pascolina da Costa første kvinnelige jockey til to seire. Det er nemlig bare Yvonne Durant og Susanne Berneklint som har vunnet dette anerike løpet i tillegg til Pascolina blant kvinnene.

Det er dog ingen walk over for våre nevnte firbente før en eventuell seier kan bokføres. Elusive Time var glimrende i fjor, blant annet med seier i det norske kriteriet. Wings of Thunder har åpnet året på beste vis og er et godt kort fra Skåne. Likevel er vi aller mest spente på Manchester. De to seirene han har tatt til nå har vist at det er en god hest, men hvor god er han? 2400 meter i Derby er nok en mer passende distanse, men viser han klassen fra Tyskland i fjor, blir det vrient å beseire ham. I så fall blir det Niels Petersens første seier i 2000 Guineas på Øvrevoll.

 

Polar Mile Cup er i år et fenomenalt flott løp. Fem hester med formtall 89 og oppover er ikke hverdagskost på Øvrevoll, og for alle som synes at galopp er mer enn streker på V5 og trippel, er dette noe å glede seg til. Vi trekker frem en duo, som vi tror vil være fremtredende i løpet. Tertullus og Entangle vant hvert sitt storløp på Täby for et par uker siden, og de to leverer aldri et dårlig løp. Sist de møttes ble Entangle nummer to og Tertullus nummer fire i Marit Sveaas’ Minneløp i fjor, og selv om motstanden er tøff, har vi tro på at de vil være de beste seiersbudene. Svært spennende skal det bli å se Bullwhip. Likte ikke sanden på Jägersro, men vant lett på Täby i sin siste start. Handsome Hawk har ikke vunnet siden svensk Derby for snart to år siden, men skal i likhet med de øvrige sees med mulighet for en god premie.

 

For øvrig tilbys et variert og flott program, en løpsdag å se frem til både for spillere og for dem som setter pris på god sport. Vi gleder oss.

 

 

Seire i 2000 Guineas

 

Her følger antall seire for trenere og jockeyer i 2000 Guineas siden 1960.

 

Trenere                 

 

Wido Neuroth          9

Arnfinn Lund            8

Terje Dahl               5

Are Hyldmo             3

Åge Paus                3

Birger Andersen      2

Reidar Johansen    2

Robert Bogen         2

Michael Kahn          2

Eric L Warren         2

Hans Holt                2

Ole Svartshoel        1

Janos Tandari         1

C Gøthberg             1

S Kjellberg              1

Trond Hansen         1

John Huber             1

Børje Olsson           1

Knut Engan             1

Rune Haugen         1

Fredrik Reuterskiold1

Bent Olsen              1

 

Jockeyer

 

Janos Tandari         5

Walter Buick           4

Fredrik Johansson  3

Manuel Santos       3

Gunnar Nordling     3

Derek A Lacy         2

Sam Dudley           2

Arne Wikstrøm      2

Jan Erik Hansen   2

Kim Andersen       2

Jacob Johansen   2

Gøte Lundquist     2

Alexander D Napier 1

Kjell Larsson           1

Rolf Wuscha           1

John B Terry           1

Paul Kuhn               1

Jack Egan              1

T P Reidy               1

Paul Hamblett         1

Chris Cordrey         1

Ole Larsen             1

John McLaughlin    1

Trond Jørgensen    1

Susanne Berneklint1

Mark Larsen           1

Yvonne Durant       1

Fernando Diaz        1

Andreas Starke       1

Pascolina da Costa 1

Jan-Erik Neuroth     1