Champions og årets hester 2011

Skrevet av Birger Christensen,  30.11.2011
Artikkelbilde
Entangle, årets miler og årets hoppe 2011

1. desember gikk årets siste løp på Øvrevoll. Etter løpene samlet rundt 140 personer seg på Stallkroa for premieutdeling til to og firebente. Vi hyllet våre champions 2011:

Jockey: Per-Anders Gråberg

Lærling: Madeleine Haugland

Amatørrytter: Kevin Parkin

Hinderrytter: Henrik Engblom

Trener: Niels Petersen

Hindertrener: Rune Haugen

Amatørtrener: Lena Natt och Dag

Oppdretter: Fam. E Nagell-Erichsen

Eier: Stall Bonne Nuit

 Mestseirende hest ble Minnie McGinn med 6 seire.

 

Bilder fra premieutdelingen finner du på våre Facebooksider, klikk her

 

Nominerte og vinnere hester i følgende kategorier:

 

3-åringer:

Golden Memory har hatt en flott sesong. Hun innledet sesongen relativt beskjedent, men så ble det fire strake. Breeders Trophy Mile og Breeders Trophy Classic på Täby, samt Breeders Prize Classic på hjemmebane, har sørget for at årsinntekten har passert 1.3 millioner. Golden Memory vant også skandinavisk mesterskap, så det har vært et drømmeår for den fine hoppa.

 

Manchester kom til Norge med formtall 91 og var således Derbyfavoritt før sesongen startet. De to første løpene endte med seier, men i Guineas var han klart slått. Etter tredjeplass i Derby Trial, var han den eneste som kunne by Without Fear på kamp i Derby. Vi så frem til en fin fight i St Leger, men der ble Manchester strøket.

 

WITHOUT FEAR har hatt en strålende sesong. For første gang på 24 år fikk vi en Triple Crown-vinner på Øvrevoll. Det betyr at han vant både 2000 Guineas, Derby og St Leger. Han seiret også enkelt i Svensk Derby og avsluttet sesongen med en lett seier i Hurricaneløpning, så han har stort sett gjort rent bord i treårsløpene. Det blir spennende å se Without Fear neste sesong når han skal bryne seg mot de eldre kanonene. Vinner

 

Sprintere:

Alight har hatt et flott sprintår. På 900 meter gress har hun vært nesten uslåelig, fire seire er kommet på den distansen og siste seieren ble tatt i november over 402 meter. Den gjeveste triumfen kom da Alight vant Waba Gruppens Sprintløp på Derbydagen.

 

Alyshakeys årsdebuterte med fjerdeplass i sprintløpet på Pramms-dagen i Malmø. Deretter var hun meget knapt slått til annen i Täby Vårsprint nese bak Alcohuaz. I Norsk Jockeyklubs Sprintløp ble hun femte, og det viste seg at hun dessverre hadde pådratt seg en alvorlig skade.

 

GIANT SANDMAN har løpt seg rett i den skandinaviske sprinttoppen. De store seirene kom i gruppe 3-løpet Polar Cup på Øvrevoll, hvor han vant med en sikker lengde, samt i Listed-løpet Täby Open Sprint på Täby. Den spurten han viste da, glemmer ikke tilskuerne så lett. Giant Sandman er ikke så mye startet og kan ha enda mer å gå på neste. Vinner

 

Hansinger har hatt en ny fin sesong. I de to store sprintløpene på Täby ble han tredje begge gangene etter å ha vært med i seiersstriden. Den eneste seieren kom i Norsk Jockeyklubs sprintløp på St Hans-aften, da han seiret i ett av årets mest spennende løp.

 

 

Milere:

ENTANGLE topper årets sesong med seieren i Marit Sveaas Minneløp. Da beseiret hun Skandinavias beste milere. Hun har også imponert i flere hoppeløp, aller mest i Semb Hovedgård Hoppeløp. Da slo hun toeren La Zona med ni lengder. Vant også Polar Mile Cup lett. Tapte et par hoppeløp på Täby på høstparten, men kan likevel bokføre en ny flott sesong. Vinner

 

Sir Lando har hatt en flott sesong. Annen- og tredjeplass i gruppeløp i Tyskland, samt annen i et meget dramatisk Stockholm Stora Pris, var solide saker. I sin eneste start på Øvrevoll ble det annen etter Entangle i Maris Sveaas’ Minneløp, før han rundet av med fjerde i Stockholm Cup. At hans eneste seier til nå er kommet i et maidenløp på Øvrevoll i fjor, er nesten utrolig.

 

Tertullus klarte å forsvare fjorårsseieren i Stockholm Stora Pris, en meget sterk prestasjon. For øvrig ble det annenplasser i halvstore løp bak Erroll, Entangle og Cat Junior, før han skuffet i Marit Sveaas’ Minneløp.

 

Stayere:

BANK OF BURDEN har hatt en sesong utenom det vanlige. Klare seire i Walter Nilsens Minneløp og Valley Chapel Memorial, samt tredje i Marit Sveaas’ Minneløp, er fasiten på Øvrevoll. I tillegg var han toer og beste skandinav i Scandinavian Open på Klampenborg, før han på ny gikk til topps. Det var i Stockholm Cup, hvor den skandinaviske eliten ble satt på plass. Vinner

 

Theatrical Award har ikke hatt noen svak sesong, selv om hun ikke har kunnet matche de tre foregående årene. Det ble to tredjeplasser i storløpene Walter Nilsens Minneløp og Valley Chapel Memorial, mens årets eneste seier kom i Fearnleyløpet, der hun vant enkelt. Utover høsten ble eierne enige om at karrieren, og hun skal neste år bedekkes med Appel au Maitre.

 

Hopper:

ENTANGLE topper årets sesong med seieren i Marit Sveaas Minneløp. Da beseiret hun Skandinavias beste milere. Hun har også imponert i flere hoppeløp, aller mest i Semb Hovedgård Hoppeløp. Da slo hun toeren La Zona med ni lengder. Vant også Polar Mile Cup lett. Tapte et par hoppeløp på Täby på høstparten, men kan likevel bokføre en ny flott sesong. Vinner

 

Grafitti har en seier, tre annen og en tredje på fem starter i år. Hun var god toer bak Entangle i årsdebuten og var knepent slått i Klaveness’ Minneløp. På Derbydagen var hun toer bak La Zona i Erik O Steens Minneløp, før hun avsluttet med å slå Entangle i Coolmore Matchmaker Stakes.

 

La Zona var tredje på Täby i Bloomers Vase bak Entangle og Grafitti i mai. I august tok hun to sterke seire. Først i Margareta Wettermarks Minnesløpning på den svenske Derbydagen, deretter i Erik O Steens Minneløp på vår egen Derbydag. I Semb Hovedgård var hun toer bak Entangle, før hun fikk revansj i Lanwades Stud Stakes og hun vant også overlegent Jockeyklubbens Avelsløpning på Jægersro i november.

 

Theatrical Award har ikke hatt noen svak sesong, selv om hun ikke har kunnet matche de tre foregående årene. Det ble to tredjeplasser i storløpene Walter Nilsens Minneløp og Valley Chapel Memorial, mens årets eneste seier kom i Fearnleyløpet, der hun vant enkelt. Utover høsten ble eierne enige om at karrieren, og hun skal neste år bedekkes med Appel au Maitre.

 

 

Hinder:

Monfalcone har hatt en fin sesong over hekkene. Seieren kom i Champion Hurdle, vårt største hekkeløp. Han ble toer bak Omoto Sando i Bærum kommunes hekkeløp og har i tillegg en annen og tredje i løp som ble vunnet av Nosferatu.

 

Nosferatu leverte sterke prestasjoner både på flatt og hekk. Etter en fjerdeplass 17. mai, vant han sine to neste hekkeløp etter sterke avslutninger. I sitt neste løp i august var dessverre uhellet ute. Han lå godt an da han styrtet og livet sto ikke til å redde.

 

OMOTO SANDO vant sitt første hekkeløp for året på 17. mai. Deretter var han knapt slått til annen i Svensk Champion Hurdle på Strømsholm. Så fulgte to sterke seire, først i Bærum kommunes hekkeløp på Derbydagen, så i HM Drottningens Pris på Täby, det største hekkeløpet i Sverige. I vårt eget Champion Hurdle måtte han se seg slått av Monfalcone og Professor Higgins. Vinner

 

Professor Higgins kom sent, men godt. I sitt andre løp på Øvrevoll ble han toer i Champion Hurdle, før han tok en klar seier i novisehekkens finale.

 

Følgene klasser presenteres på Hestegalla 21. januar 2012:

Årets 2-åring

Årets norskoppdrettede

Årets hest

 

Les mer om de nominerte og stem på årets hest ved å klikke her.