Derbyfeltet 2011

Skrevet av Hans Petter Eriksen,  23.08.2011
Artikkelbilde

Omtaler av hester, trenere og ryttere i Subaru Norsk Derby på Øvrevoll, søndag 28. august.

1.  HEATHER HONEY (NOR)

e Deceptor (USA) – Xcaret (IRE) e Ezzoud (IRE)

Eier: Bollerød Stutteri, Norge

Oppdretter: Caroline Sommerfelt, Norge

Heather Honey debuterte som 2-åring tidlig i august med en tredjeplass og deretter var hun uplassert i Eyvind Eckbo Legats Vandrepokal. I Norsk Rikstoto Oppdrettsløp endte hun som femtehest og deretter annenhest i et toårsløp tidlig i oktober. Heather Honey startet ytterligere noen ganger utover høsten før hun i november først ble annehest og deretter vant et toårsløp etter et godt løp. I år har hun vært uplassert i sine fire starter.

 

Trener: Arne O Karlsen, Åsgårdstrand

Arne O Karlsen har en lang karriere både innen galoppsporten, ridesporten og på oppdrettssiden. I galoppsporten er Arne mest kjent for sine hinderhester på 80-tallet med seire i Norsk Grand National blant annet til Onesti og Hedeslag. Hedeknold var også en meget god hest som vant storløp både på flatt og hinder. Hans hinderhester oppnådde også flere gode resultater blant annet i Frankrike. I 1999 dukket det opp en fantastisk norskoppdrettet to-åring i Tim Fox, oppdrettet av Caroline Sommerfelt, datter av hestens trener Arne O Karlsen. Tim Fox vant som to-åring The Heatherwold Cup, Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer Og Norsk Rikstoto Oppdrettsløp. Som treåring vant han Breeder’s Prize Sprint og Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer. Totalt vant han 17 løp og red inn over 1,7 millioner.

 

Jockey: Anna Pilroth, Sverige

Anna red sitt første løp på Øvrevoll i 2006 og vant et løp det året. Etter hvert ble det flere og flere vinnere og i 2008 og i 2009 ble Anna Pilroth amatørchampion i Norge. I 2009 red hun hele 13 vinnere. Fra og med sesongen 2010 red hun som lærling og ble lærlingchampion allerede det første året med 15 seiere. Nå rir hun som jockey og har hatt en flott karriere så langt og har ridd nærmere 70 vinnere. Anna rir både over flatt og hinder.

 

 

2. MARKED BY ZORRO (IRE)

e Alhaarth (IRE) – Uva Fragola (GB) e Nashwan (USA)

Eier: Rune Haugen Racing AS

Oppdretter: F Drion and Partners, Irland

Marked By Zorro startet seks ganger som toåring og vant hele fire løp. Han innledet karrieren med en uplassert start. Deretter vant han 2. september over 1170 meter. I sin neste start møtte han gode hester som Elusive Time og Without Fear og ble femtehest. Deretter vant han sine tre neste starter over henholdsvis 900 meter gress og 1100 meter dirt track. Marked By Zorro innledet årets sesong uten å overbevise verken på sprint eller mellomdistanse. Tidlig i juni møtte han gode treåringer og da gikk han et brukbart løp til tredjeplass etter Manchester. Hans neste start var i Norsk 2000 Guineas og fjerdeplassen der etter Without Fear, Cawett Cove og Elusive Time var absolutt godkjent. Etter det har han startet ytterligere to ganger. Først var han annenhest etter Hayley Cropper før han ble femtehest i Derby Trial som ble vunnet av Withour Fear.

 

Trener: Rune Haugen, Skoger

Rune Haugen har markert seg som en av de mest framgangsrike trenere i Skandinavia. Han begynte trenerkarrieren i 1995 etter å ha vært ledende hinderrytter gjennom mange år. Rune Haugen har vært trenerchampion på Øvrevoll i 2004, 2005 og i 2006. I tillegg har han vært champion hindertrener flere ganger. Rune har en norsk derbyseier, og det var i 2004 med Mick Jerome. Ellers har han hatt stor suksess med blant annet Alpino Chileno og ikke minst Tertullus som både i 2010 og i år har vunnet Stockholm Stora Pris (Gr 3). I år har han også vunnet Polar Cup (Gr 3) med Giant Sandman.

 

 

 

Jockey: Rafael Schistl, Norge

Rafel Schistl er fra Brasil og startet karrieren som lærling i hjemlandet og ble også lærlingchampion i løpet av læretiden. Totalt vant han 115 løp i Brasil. Han kom Norge i 2008 og vant det første storløpet på Relampago Plus i Täby Vårsprint samme år. Senere på året flyttet han til Malmø hvor han umiddelbart hadde suksess og ble nesten champion der til tross for en kort sesong.

Rafael vant sitt første derby på Klampenborg i fjor med Sir Henry. Samme år tok han også hånd om Svenskt Derby på Moe Green. I år har han vunnet to Gruppe 3 løp. Først på Tertullus i Stockholm Stora Pris og litt senere Pokal Cup på Øvrevoll med Giant Sandman.

 

 

3. FAVORITTEN (NOR)

e Royal Experiment (USA) – Folita (GB) e Lomitas (GB)

Eier: Stall Soltun, Norge

Oppdretter: Meridian Stutteri, Norge

Bortsett fra debutløpet i fjor var Favoritten plassert i alle sine starter som toåring. Etter to tredjeplasser vant han Øvrevoll Hesteierforenings Vandresverd over 1600 meter. Etter det gikk han ytterligere en gang plassert før hans første sesong var over. Årets sesong ble innledet med en tredje- og en fjerdeplass før han tok turen til Klampenborg og Dansk 2000 Guineas. Der endte han som sjettehest etter en grei prestasjon. Hjemme igjen ble det en femteplass over 1600 meter før han igjen forsøkte seg på Klampenborg, denne gang i Larch Ærespremie hvor han ble uplassert. Etter det har han startet plassert to ganger på hjemmebane. Favoritten fikk ny eier i Stall Soltun og ny trener for bare tyve dager siden!

 

Trener: Hallvard Soma, Øvrevoll

Hallvard Soma begynte sin trenerkarriere i 1983 i Sørkedalen og flyttet senere til Øvrevoll hvor han holder til på Soltun. Hans kanskje største seier i karrieren var da Purity vant Norsk Kriterium i 1985. Av øvrige storløpsseire har han vunnet Major Chr F Michelets Minneløp både med Carolus og senere med lillebror Cal. Førstnevnte var også en god hinderhest og vant blant annet Norsk Jockeyklubs Vårhekkeløp. Tre ganger har Hallvard trenet vinneren av Norsk Rikstoto Grand Prix og en gang vinner av Norsk Rikstoto Oppdrettsløp. Totalt har Hallvard Soma trent vinnere av i overkant av 280 løp på Øvrevoll.

 

Jockey: Trond Jørgensen, Norge

Trond Jørgensen er sammen med Espen Ski en av de få norske mannlige jockeys. Han har så langt i karrieren ridd over 500 vinnere på Øvrevoll og er dermed den fjerde mestseirende rytter gjennom alle tider. Karrieren til Trond startet så tidlig som i 1978, og han har ridd løp hvert eneste år fram til i dag. Han har vunnet en rekke storløp som Norsk 2000 Guineas, Norsk St Leger, Oslo Cup. I 1994 klarte Trond å vinne samtlige fem V5-løp på en løpsdag! Trond har bl. a. vunnet Major Chr F Michelets Minneløp fire ganger og har en rekke gode plasseringer i storløp på norskoppdrettede Firello.

 

 

4. ROYAL GAMES (NOR)

e Royal Experiment (USA) – Silora (GER) e Lorofino (NOR)

Eier: Jan Petter Sissener, Norge

Oppdretter: Ingrid Foss Knutsen, Norge

Royal Games gjorde unna debutløpet før han kom til start i Norsk Rikstoto Oppdrettsløp. Der endte han på en brukbar tredjeplass etter Poppi som for øvrig gikk ubeseiret gjennom toårsesongen. I Auksjonsløpet skuffet han ved å bli uplassert. Hans første start over litt distanse var i Norsk Mesterskap for 2-åringer og selv om han var mye slått igjen av Poppi var annenplassen tilfredsstillende. Han avsluttet 2-årsesongen med en tredjeplass over 1600 meter. Sesongen i år ble innledet med seier over 1750 meter før han som favoritt var tredjehest i Brukseier E Lyches Minneløp. Deretter tok han turen til Täby utenfor Stockholm og ble fjerdehest i Jockeyklubbens Jubileumsløpning. I Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer endte han uplassert og han oppnådde en fjerdeplass i sin siste start.

 

Trener: Are Hyldmo, Øvrevoll

Trener Are Hyldmo har lang fartstid i bransjen og har trent en rekke topphester. Han har vunnet Norsk Derby hele fem ganger, første gang i 1984 med Winning Flush. Deretter gikk det 10 år for han igjen vant, denne gang med Duty Time. I 1996 vant han med Inchrory, før han vant to strake med henholdsvis Barrier Reef i 2000 og Harrier i 2001. Han har også vunnet Marit Sveaas Minneløp (Gr 3) med norskoppdrettede Martellian og Stockholm Cup Internatinal (Gr 3) med Inchrory. Are har også vært ledende hindertrener og den store stjernen var uten tvil Rambo Flyer som gjennom flere år vant alt som var av hekkeløp i Skandinavia. 

 

Jockey: Elione Chaves, Sverige

Elione Chaves er brasilianer som kom til Sverige i 2009. Han har vært lærlingchampion på sin lokale hjemmebane Cidade Jardim i Sao Paolo der han totalt har vunnet over 300 løp.

Chaves har så langt hatt stor suksess i Skandinavia etter at han vant sitt første løp for et år siden.    Hans første store seier kom da han red Chips O’Toole først over mål i Kay Jensens Pris, som tradisjonelt innleder derbyuken i Sverige. For øyeblikket topper han jockeystatistikken på Klampenborg. Eliones karriere fikke et løft i år da han fikk jobben som førstejockey for trener Francisco Castro i Malmø. Han red i mai i sin første skikkelige storløpsvinner da han satt på Luca Brasi som vant Pramms Memorial (L).  Teamet Castro-Chaves har i år også vunnet Klampenborgs Store Sprint med Exhibition

 

 

5. CAWETT COVE (IRE)

e Hawk Wing (USA) – Memory Motel (DEN) e Always Fair (USA)

Eier: IORR Stables, Norge

Oppdretter: Bjarne Minde, Norge

Cawett Cove har kun startet seks ganger i karrieren. Han debuterte på derbydagen i fjor med en femteplass i The Heatherwold Cup. Deretter var han borte helt til 5. november hvor han vant et toårsløp på Øvrevolls sandbane. Hans første start som treåring var 28. april da det ble nok en seier, denne gang i et 3-årsløp over 1750 meter. 17. mai var han igjen ute, og denne gang møtte han derbyfavoritten Without Fear. Nok en gang gikk han et godt løp men kunne ikke gjøre noe med Without Fear. Halvannen lengde var han slått med, men løpet var absolutt godkjent. 16. juni var det klart for Norsk 2000 Guineas og igjen var det kun Without Fear som var bedre enn Cawett Cove. I Derby Trial 28. juni møtte han flere av derbyfavorittene, og da måtte han nøye seg med en fjerdeplass.

 

Trener: Niels Petersen, Øvrevoll

Niels Petersen er dansk og etablerte seg som trener i Norge i 1998. I dag har han stall på Øvrevoll og i overkant av 40 hester i trening. Niels vant sitt første klassiske løp i 2009 da Tatoosh vant Mowerinaløb (Dansk 1000 Guineas) på Klampenborg. I fjor fikk han sin første derbyseier da Stall Trick og Treats Go Go Gadget vant Subaru Norsk Derby. Han har trent vinnere av tre gruppe 3 løp henholdsvis You Never Know, Francis og Bank of Burden som i år vant Walter Nilsens Minneløp. I tillegg har han vunnet Listedløpene Pramms Memorial på Jägersro, Nickes Minnesløpning på Täby med Salt Track og Valley Chapel Memorial med Bank of Burden. Med danskoppdrettede The Pirate fikk Niels Petersen en annenplass i Gruppe 3 løpet Marit Sveaas Minneløp i 2007 og en andreplass i Walter Nilsens Minneløp i 2008. Niels Petersen leder så langt den norske trenerstatistikken.

 

Jockey: Carlos Lopez, Norge

Carlos er fra Chile, men har bodd i Skandinavia i mange år. I Chile vant han et år over 60 løp og ble lærlingchampion. Carlos Lopez vant i 2008 Norsk Derby på Theatrical Award, og etter derbyseieren har de to feiret flere triumfer blant annet i Marit Sveaas’ Minneløp (Gr3), Breeder’s Prize, Bloomer’s Vase og Margareta Wettermarks Minnesløpning.  Og på Alpino Chileno vant han Walter Nilsens Minneløp, Valley Chapel Memorial og Scandinavian Open Championship. Carlos ble championjockey i Norge i 2007 og ble annenmann etter Espen Ski både i 2008 og i 2009.

 

 

6. AZINCOURT (IRE)

e Azamour – Elegant Bloom (IRE) e Be My Guest (USA)

Eier: Stein Indseth Modahl, Norge

Oppdretter: Limestone and Tara Studs, Irland

Azincourt startet for første gang i karrieren 1. august i fjor på Klampenborg og endte uplassert. Det samme gjorde han i sin andre start men da på Jägersro i Malmø. I midten av november var han tilbake på Jägersro og da vant han Fairyhouse løpning over 1730 meter. Etter den seieren ble det vinterferie. I år har han så langt startet seks ganger. Først kvittet han seg med rytteren på Klampenborg før han endte uplassert på Jydsk Veddeløpsbane. På samme bane ble han annenhest i Petit Prix over 1550 meter før han ble tredje på Klampenborg i et treårsløp. De to siste startene har han gjort på Jägersro. Først var han uplassert i Voterløpning som ble vunnet av Uppercut Action, før han endte som tredjehest i Sofieroløpning på den svenske derbydagen.

 

Trener: Bent Olsen, Danmark

Bent Olsen er en av Danmarks store trenere som begynte sin karriere på Ålborg Galoppbane. Siden 1999 har Bent holdt til ved Klampenborg galoppbane i København hvor han har vært trenerchampion flere ganger. Han har vunnet Dansk Derby og en rekke klassiske løp blant annet Norsk 2000 Guineas med Dan Tucket og senest i år Norsk 1000 Guineas med Dingle View.  I 2010 hadde han stor suksess med toåringen Elusive Time som vant fem strake og var Skandinavias beste toåring.

 

Jockey: Fernando Diaz, Norge

Fernando Diaz har ridd i Skandinavia i snart 20 sesonger og er stort sett basert på Øvrevoll. Hver vinter er han tilbake i Chile hvor han fremdeles rir med stor suksess og er en av de ledende ryttere. I Norge har Fernando vunnet Norsk Derby to ganger, først i 1992 på danske Reflection og deretter for trener Rune Haugen da han i 2004 vant med Mick Jerome.  

 

 

7. BROWN BEAUTY (NOR)

e Brown Ale (IRE) – Media Legend (NOR – Mas Media (GB)

Eier: Pelagic Racing Norway, Norge

Oppdretter: Pelagic Racing Norway, Norge

Brown Beauty startet tre ganger som toåring og hadde en femteplass I Øvrevoll Hesteierforenings Vandresverd som beste resultat. I år innledet hun treårssesongen 5. mai med nok en femteplass i et maidenløp. Deretter gikk hun et hyggelig løp i Brukseier Eyvind Lyches Minneløp hvor hun ble fjerdehest. I de to etterfølgende løpene ble hun uplassert, og de to siste startene så langt i august har endt med to fjerdeplasser.

 

Trener: Jacob Fretheim, Skoger

Jacob Fretheim har sin trenerstall på egen gård i Skoger utenfor Drammen og har vært i sporten i en årrekke. Han begynte som amatørrytter og red et utall vinnere før han ovetok som trener etter sin far. Han hadde sin beste sesong i 2002. Jacob har trent vinnere av flere klassiske løp som 1000 Guineas med Turf Turtle og Cowrie som også vant Norsk Oaks. Jacob Fretheim har i alle år hatt mange norskoppdrettede hester i trening og Royal Hill og Yorkshire Lad er gode representanter for de norske. 

 

Jockey: Manuel Santos, Sverige

Chilenske Manuel har tilbrakt nærmere 20 år i Norge og i Sverige. Han kommer fra en velkjent galoppfamilie og han har fire brødre som alle er eller har vært jockeys. Mest kjent er José, en av USAs ledende ryttere gjennom mange år. Manuel vant Derby i Chile i 1986 og har også klart det kunststykke å vinne syv av åtte løp på en løpsdag. I Skandinavia har Manuel to danske derbyseiere, først med norske Parthe i 1997 og i 2006 vant han Dansk Derby med Peas and Carrots. I tillegg til det har han vunnet de fleste storløp i Skandinavia og var også championjockey i Norge i 1991, -92 og -98 og har fire championater på Jägersro. Han har også vunnet hele fem gruppeløp hvorav tre i Norge.

 

 

8. SOPHIES LOVE (NOR)

e Oktan (IRE) – Playing Philigirl (NOR) e Philidor (GB)

Eier; Wibecke Jegard, Norge

Oppdretter: John C Løken, Norge

Sophies Love var plassert i sine fire første starter som toåring, I fjorårets første toårsløp ble hun tredje etter gode Edge of Eternity for deretter å følge opp med en fin annenplass. De to neste startene var i storløp og hun ble femtehest både i Eyvind Eckbo Legats Vandrepokal og i Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer på derbydagen. I de to siste startene i fjor endte hun uplassert. Årets to første starter endte med fjerdeplasser før hun var femtehest i Forsommerløp for treåringer. Etter det har hun startet noen ganger uten å vise den helt store formen.

 

Trener: Wibecke Jegard, Skoppum

Trener Wibecke Jegard er eier og driver av Stall Becky som ligger i Skoppum, sentralt i Vestfold. Stall Becky er en EU godkjent avlsstasjon som tar imot hingster for tapping og hopper for inseminering i hovedsak innen travsporten. I tillegg tilbyr de oppstalling og opptrening av unghester, løps- og sportshester i et flott terreng. I tillegg til dette trener Wibecke sine galopphester og har i år sin første hest til start i derby. Wibecke er utdannet agronom og har internasjonal erfaring fra stutterivirksomheten. Hun har hatt hester som Handsome Broker som vant Forsommerløp for treåringer og hun hadde suksess med Red Line som vant flere løp på Øvrevoll og nå er avlshoppe.

 

Jockey: Rafael De Oliveira, Sverige

Rafael De Oliveira kommer opprinnelig fra Brasil hvor han har vunnet flere storløpsseire og totalt nærmere 200 vinnere. 2011 sesongen er hans tredje i Skandinavia. De første to årene i Skandinavia red han for trener Niels Petersen her på Øvrevoll. Deretter flyttet han til Sverige og jobber nå daglig hos trener Catharina Vång. Dette er han første ritt i et Derby.

 

 

9. ARIANN (NOR)

e El Gran Lode (ARG) – Sarina (SWE) e Diaghlyphard (USA)

Eier: St Petersburg Stables, Norge

Oppdretter: St Peterburg Stables, Norge

Ariann kom til start første gang 22. juli i fjor og det endte med seier direkte mot importer. Deretter møtte hun de beste toårige hoppene i Eyvind Eckbo Legats andrepokal og gikk et godt løp til tredjeplass. I sine neste to starter var Ariann uplassert før hun ble tredjehest i Auksjonsløpet. I år åpnet hun sesongen med en fjerde- og en femteplass før hun ble annenhest over 1750 meter 11. mai. I Forsommerløp for 3-åringer ble hun tredjehest før hun noe overraskende vant Brukseier Eyvind Lyches Minneløp over 1980 meter. I sin siste start endte hun uplassert i Fearnleyløpet men møtte der blant annet Theatrical Award.

 

Trener: Arnfinn Lund, Øvrevoll

Trener Arnfinn Lund startet sin karriere ved å ri sitt første løp i 1947 for deretter å ta sin første seier som trener i 1958. Etter det har det kun gått en vei og har pr i dag 1.657 seire som trener og det bare på Øvrevoll. Arnfinn har totalt ni derbyseiere hvorav seks i Norge (Starry Ho 1973, Mintage 1977, His Lordship 1978, Sunorius 1987, Bye Bye Loev 2005, Negra del Oro 2006) to i Sverige, det siste svenske derby som gikk på gress i 1979 med norskfødte St Remi og i år med Without Fear. I tillegg har han også vunnet Dansk Derby en gang og det var 2007 med Cassini.

Totalt har Arnfinn 47 klassiske seier i Skandinavia, det første med Miss Enden i Norsk Oaks i 1966 og den siste kom med Without Fear 45 år senere! Arnfinn Lund har gjennom årene hatt en rekke topphester i trening og vi nevner noen av dem: Pistachio og Chicken Momo som begge er gruppevinnere, Philidor, Exbourne’s Wish, Nicki Hill, Top Cat,Tawoos, Laila Alawi, Miss the Boat, Kutbeya, Fair Hill, Bill Waterhouse, Brave Tudor, Loch Bering, Never So Sure, Ess Express, Omoto Sando, Heavy Loaded, Maple Leaf, Royal Conductor, Symbol of Arch, Entangle og Gun Packer.

 

Jockey: Pascolina Da Costa, Norge

Pascolina Da Costas familie kommer fra Kapp Verde, hun red sitt første løp på Øvrevoll i 1988 og har siden det ridd over 170 vinnere og ridd inn i overkant av 11 millioner kroner. I 2009 vant hun sin største seier da Chicken Momo vant Gruppe 3 løpet Polar Cup på Øvrevoll. Samme år vant hun Norsk 1000 Guineas, Norsk Oaks og Semb Hovedgård Hoppeløp på superhoppen Entangle. I tillegg til Polar Cup vant hun også Norsk 2000 Guineas med Chicken Momo. Stor suksess hadde hun også med Miss The Boat som vant blant Walter Nilsens Minneløp og det som var av store hoppeløp. I år har hun vunnet blant annet Norsk 2000 Guineas på derbyfavoritten Without Fear.

 

 

10. APILADO (GER)

e Singspiel (IRE) - Algoma (GER) e Monsun (GER)

Eier: Stall Grand Cru, Norge

Oppdretter: Gestüt Küssaburg, Tyskland

Apilado er en hest som skal stå hver meter av derbydistansen på 2400 meter. Han debuterte på Øvrevoll 12. august i fjor med en annenplass etter gode Elusive Time. Deretter gikk han et par svakere løp før han forsøkte seg på Øvrevolls sandbane hvor han vant helt overlegent over 1600 meter. Han gjentok bedriften i fjorårets siste start og vant så Derbyserien Juvenile Stayer på Jægersro og slo da lett en god hest som Wings of Thunder. Årets første start gjorde han i et Gruppe 3 løp i Tyskland hvor han ble sjettehest i godt selskap. I Norsk 1000 gikk det litt for fort for Apilado og han endte som tiendehest. Bedre gikk det i hans neste start som var i Svenskt Derby Trial på Jägersro hvor han ble annenhest, slått av Wings of Thunder med en lengde. I Landrover Svenskt Derby endte Apilado som sjettehest.

 

Trener: Wido Neuroth, Øvrevoll

Wido Neuroth kom til Norge fra Tyskland i 1963, han har vært ledende trener i Skandinavia siden han startet opp som trener noen år etter. Han har vunnet Svenskt Derby hele 10 ganger, og det er rekord for en trener. Hans siste derbyseier kom 9. august i 2009 da Handsome Hawk vant Svenskt Derby. I Norge har han seks derbyseiere og vant senest i 2009 med Touch of Hawk som på derbydagen i fjor også vant Marit Sveaas Minneløp.  Wido har i tillegg to danske derbyseiere. I 1998 vant Brown Ale Dansk og Norsk Derby og i 1999 vant han både Dansk, Svensk og Norsk Derby med Stall Perlens Valley Chapel. For øvrig har han vunnet det som er å vinne av storløp i Skandinavia i tillegg til flere gruppeseire i Tyskland.

 

Jockey: Jan-Erik Neuroth, Norge

Jan-Erik Neurot er sønn av trener Wido Neuroth og har i år allerede vunnet et klassisk løp på Øvrevoll da han red Georide Iris til seier i Norsk Oaks. Jan-Erik ble profesjonell jockey for et år siden etter å ha vært lærlingchampion 2008 og 2009. Hans største seier så langt i karrieren kom på Stall Perlens Appel Au Maitre da han vant Grand Prix Premiere i Köln 18. april i fjor. Hans første klassiske seier kom på Saddle The Storm i fjor da han vant Norsk 2000 Guineas. Ellers har han vunnet flere store løp i Sverige på Simian og senest på den svenske derbydagen da han red et strålende løp på La Zona som vant Listedløpet Margareta Wettermarks Minnesløpning med 300.000 kroner til vinneren.

 

 

11. MANCHESTER (FR)

e Domedriver (IRE) – Metaline (FR) e Doctor Fong (USA)

Eier: Stall Zuccini, Norge

Oppdretter: Patrick Chedeville, Frankrike

Manchester kom til Norge etter toårsesongen i Tyskland hvor han hadde startet to ganger. I begge startene endte han som fjerdedehest senest i Preis von Dew21-BBAG Auktionsrenne Dortmund. Etter noen uker i Norge gikk turen til ”vinterferie” i Dubai. Der startet han kun en gang under oppholdet og det var 24. februar i Meydan Classic, et Listed løp over 1600 meter hvor han endte uplassert. 17. mai var det klart for første start på Øvrevolls gressbane og over 1980 meter ble det en enkel seier. Hans neste start var over 1800 meter og igjen vant han, denne gang med hals foran King of Aquitaine. I Norsk 2000 Guineas i midten av juni endte han uplassert. Hans siste start før Subaru Norsk Derby var Derby Trial hvor han ble tredjehest etter Without Fear og Touz Price.

 

Trener: Niels Petersen, Øvrevoll

Niels Petersen er dansk og etablerte seg som trener i Norge i 1998. I dag har han stall på Øvrevoll og i overkant av 40 hester i trening. Niels vant sitt første klassiske løp i 2009 da Tatoosh vant Mowerinaløb (Dansk 1000 Guineas) på Klampenborg. I fjor fikk han sin første derbyseier da Stall Trick og Treats Go Go Gadget vant Subaru Norsk Derby. Han har trent vinnere av tre gruppe 3 løp henholdsvis You Never Know, Francis og Bank of Burden som i år vant Walter Nilsens Minneløp. I tillegg har han vunnet Listedløpene Pramms Memorial på Jägersro, Nickes Minnesløpning på Täby med Salt Track og Valley Chapel Memorial med Bank of Burden. Med danskoppdrettede The Pirate fikk Niels Petersen en annenplass i Gruppe 3 løpet Marit Sveaas Minneløp i 2007 og en andreplass i Walter Nilsens Minneløp i 2008. Niels Petersen leder så langt den norske trenerstatistikken.

 

Jockey: Per-Anders Gråberg, Sverige

Per-Anders Gråberg er svensk, men har ridd som førstejockey for trener Niels Petersen de to siste sesongene og er på plass på Øvrevoll hver løpsdag. Han er regjerende svensk champion jockey siden 2006. Per-Anders tok sin første klassiske seier i fjor høst da han vant Svenskt St Leger på Al Marati. Gråberg har i tillegg vunnet en rekke storløp rundt i hele Skandinavia, og høyt henger nok Gruppe 3 seieren i Scandinavian Open på Equip Hill som han også vant med på Øvrevoll i Valley Chapel Memorial. I år topper han jockeystatistikken på Øvrevoll og har hatt stor suksess sammen med trener Niels Petersen. Blant annet har han vunnet Walter Nilsens Minneløp (Gr 3) og Valley Chapel Memorial (L) med Bank of Burden.

 

 

12. ALVIN (DEN)

e With Approval (CAN) – Royal Filly (GB) e Zilzal (USA)

Eier: Light Valley Stud, Danmark

Oppdretter: Light Valley Stud, Danmark

Alvin gjorde sin første start på derbydagen i fjor da han ble fjerdehest i Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer. Da var han slått av gode hester som Edge of Eternity og Goden Memory. Deretter gikk turen til Klampenborg og der skuffet han i Dansk Galops Auktionsløb hvor han endte uplassert. 10. oktober startet han for siste gang som toåring. Turen gikk til Vinterfavoriternas Pris på Täby hvor han møtte de beste toåringene. Alvin gikk et godt løp og ble fjerdehest kun slått av vinneren Elusive Time med tre lengder. Hans første start i år var på Klampenborg hvor han som favoirtt ble slått av Miss Valuev i et maidenløp. I slutten av mai ble han igjen fjerdehest, denne gangen i Dansk 2000 Guineas som ble vunnet av Cantenac. I Dansk Derby gikk Alvin et flott løp og endte som annenhest, to lengder bak en overraskende vinner i Tigress Eleven. Hans siste start var på Øvrevoll i slutten av juli da han ble fjerdehest i Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer. Alvin vil helt sikkert sette pris på derbydistansen.

 

Trener: Cathrine Erichsen, Øvrevoll

Cathrine har virket som galopptrener siden 1990 og har trenerstall på Øvrevoll. Hun har trent vinnere av en rekke storløp inkludert tre derbyvinnere. Den første kom i Danmark i 2002 med The Khamsin, deretter vant Mission Possible i 2005. Norsk Derby vant hun i 2003 med Lights Out. Hun har også vunnet fem Gruppe 3 løp. Albaran vant Scandinavian Open to ganger og Stockholm Cup International en gang. Sprinteren Morten’s Prospect vant Täby Open Sprint Championship og her på Øvrevoll vant Hovman Polar Cup. I tillegg har hun vunnet Norsk 1000 Guineas og St Leger både her og i Danmark for å nevne noen.

 

Jockey: Espen Ski, Norge

Regjerende jockeychampion i Norge. Totalt har han fem norske championater 2005-06 og 2008-10.

Espen har en Derbyseier, med Mission Possible i Danmark 2005. En hest som han hadde flere store

framgangar med, i tillegg til Derbyseieren på Klampenborg vant ekvipasjen også Vinterfavoriternas Pris på Tæby og Skandinavisk Mesterskap her på Øvrevoll. Har en klassisk seier til med Tatoosh i Mowerina (Dansk 1000 Guineas) i 2009.

Espen har vunnet to Gruppe 3 løp, med Francis i Tæby Open Sprint 2007 og med Tertullus i Stockholm Stora 2010. Dessuten har han seks Listedseire; med Salt Track i Pramms og Nickes 2007, med The Pirate i Dansk Jockey Club Cup 2008, med Steve’s Champ i Norsk Jockeyklubs Sprintløp i 2010, med Hansinger i samme løp i år og med Symbol of Arch i Morten og Torvald Klaveness’ Minneløp 2011. Bland øvrige storløpsvinnere kan man også nevne tre seire i Norsk Kriterium de syv siste sesongene med Philitagain 2004, Females Fun 2005 og Latakia 2007.

 

 

 

13. WITHOUT FEAR (FR)

e Refuse to Bend (IRE) – Kansas (GB) e Kahyasi (GB)

Eier: Stall Bonne Nuit, Norge

Oppdretter: R Meahjohn, Frankrike

Without Fear har gjort det meste riktig så langt i karrieren. Han debuterte på Øvrevoll 17. september i fjor med en annenplass etter gode Elusive Time. Deretter endte han på tredjeplass i Tattersalls Norsk Kriterium igjen bak Elusive Time og Edge of Eternity. Ytterligere en start gjorde han som toåring og det endte med seier 8. oktober på hjemmebanen Øvrevoll.

Årets sesong ble innledet med seier 17. mai på Øvrevoll. Da slo han Cawett Cove over 1600 meter. Deretter startet han i Norsk 2000 Guineas og vant lett med to lengder igjen foran Cavett Cowe og med Elusive Time på tredje, og dermed var den første klassiske triumfen sikret.

Neste oppgave for Without Fear var Voterløpning på en våt og sølete dirt track bane på Jägersro. Påny gikk han et bra løp, men kunne ikke slå favoritten Uppercut Action. Tilbake på Øvrevoll var det klart for Derby Trial over 2160 meter og igjen gikk han et strålende løp selv om han måtte kjempe hele veien for å slå Touz Price. Tredjeplassen gikk til derbyhesten Manchester som var 3,5 lengder bak Without Fear. Søndag 14. august var det klart for start i Landrover Svenskt Derby og etter et flott ritt av Fredrik Johansson, var det ingen som kunne ta fra Without Fear en lett seier. Etter denne prestasjonen er det ingen tvil om hvem som er favoritt i Subaru Norsk Derby 2011.

 

Trener: Arnfinn Lund, Øvrevoll

Trener Arnfinn Lund startet sin karriere ved å ri sitt første løp i 1947 for deretter å ta sin første seier som trener i 1958. Etter det har det kun gått en vei og har pr i dag 1.657 seire som trener og det bare på Øvrevoll. Arnfinn har totalt ni derbyseiere hvorav seks i Norge (Starry Ho 1973, Mintage 1977, His Lordship 1978, Sunorius 1987, Bye Bye Loev 2005, Negra del Oro 2006) to i Sverige, det siste svenske derby som gikk på gress i 1979 med norskfødte St Remi og i år med Without Fear. I tillegg har han også vunnet Dansk Derby en gang og det var 2007 med Cassini.

Totalt har Arnfinn 47 klassiske seier i Skandinavia, det første med Miss Enden i Norsk Oaks i 1966 og den siste kom med Without Fear 45 år senere! Arnfinn Lund har gjennom årene hatt en rekke topphester i trening og vi nevner noen av dem: Pistachio og Chicken Momo som begge er gruppevinnere, Philidor, Exbourne’s Wish, Nicki Hill, Top Cat,Tawoos, Laila Alawi, Miss the Boat, Kutbeya, Fair Hill, Bill Waterhouse, Brave Tudor, Loch Bering, Never So Sure, Ess Express, Omoto Sando, Heavy Loaded, Maple Leaf, Royal Conductor, Symbol of Arch, Entangle og Gun Packer.

 

Jockey: Fredrik Johansson, Sverige

Fredrik Johansson har vært den mest framgangsrike skandinaviske jockey gjennom alle tider. Han og Wido Neuroth har hatt et fruktbart samarbeid gjennom mange år og sammen har de vunnet det som er å vinne i Skandinavia. Fredrik Johansson hadde sitt internasjonale gjennombrudd med seier i Tysk Derby på Adlerflug i 2007. Også i 2009 vant han tysk Derby, denne gang på Wiener Walzer, som han også har ridd senere. I tillegg til å ri i Skandinavia rir også Fredrik en del løp i Hellas. Han har også vunnet løp på blant annet Ascot i England som kaptein på det europeiske laget i en internasjonal jockey-konkurranse. Fredrik Johansson har vunnet Svensk Derby syv ganger, senest i år med Without Fear. Den danske utgaven har han vunnet to ganger på henholdsvis Palatal og på fenomenet Valley Chapel, og i Norge har han vunnet Derby tre ganger med henholdsvis Valley Chapel, Kimola og Appel Au Maitre.

 

14. CHELSEA (SWE)

e Trempolino (USA) – Capote Line (USA) e Capote (USA)

Eier: Fam. E Nagell-Erichsen, Norge

Oppdretter: Meridian Stutteri, Norge

Chelsea debuterte 12. august i fjor og endte uplassert i godt selskap. Det samme var han i Skandinavisk Mesterskap 14 dager senere. Deretter gikk turen til Täby utenfor Stockholm hvor han ble femtehest i enkelt selskap. Etter det startet han i Svensk Kriterium Consolation på Jägersros dirt track og var uplassert. Chelsea avsluttet sin første sesong så sent som 17. desember på Øvrevoll med en tredjeplass etter gode Fabian. Sesongen i år har vært bra så langt. Først var han annen i maidenløp etter Manchester før han vant et treårsløp i Stockholm over derbydistansen 2400 meter. I Dansk Derby i slutten av juni endte han som femtehest. I sin siste start var han uplassert i Svenskt Derby Trial på Jägersro.

 

Trener: Niels Petersen, Øvrevoll

Niels Petersen er dansk og etablerte seg som trener i Norge i 1998. I dag har han stall på Øvrevoll og i overkant av 40 hester i trening. Niels vant sitt første klassiske løp i 2009 da Tatoosh vant Mowerinaløb (Dansk 1000 Guineas) på Klampenborg. I fjor fikk han sin første derbyseier da Stall Trick og Treats Go Go Gadget vant Subaru Norsk Derby. Han har trent vinnere av tre gruppe 3 løp henholdsvis You Never Know, Francis og Bank of Burden som i år vant Walter Nilsens Minneløp. I tillegg har han vunnet Listedløpene Pramms Memorial på Jägersro, Nickes Minnesløpning på Täby med Salt Track og Valley Chapel Memorial med Bank of Burden. Med danskoppdrettede The Pirate fikk Niels Petersen en annenplass i Gruppe 3 løpet Marit Sveaas Minneløp i 2007 og en andreplass i Walter Nilsens Minneløp i 2008. Niels Petersen leder så langt den norske trenerstatistikken.

 

Jockey: Jacob Johansen, Sverige

Danske som har bosatt seg i Malmø. Jockeychampion på Jägersro i 2002 og på Klampenborg 2008.

Jacob har totalt tre Derbyseire på sin meritliste. I 1998 vant både Dansk og Norsk Derby med Brown Ale. Så gikk det 10 år før han igjen vant Dansk Derby med Master Kid for trener Bent Olsen. Han har vunnet en rekke klassiske løp som Jockeyklubbens Jubileumsløpning både med Erroll og Uppercut Action. Dansk St Leger i 1995 med Arnline, Dansk 2000 Guineas 2002 med Ready Eddie og i år med Cantenac. Her på Øvrevoll vant han Norsk 2000 Guineas med Dan Tucket i 2009 og i år Norsk 1000 Guineas med Dingle View. Han har også vunnet i overkant av 10 større løp Skandinavia.