Den store Derby-duellen

Skrevet av Birger Christensen,  20.08.2011
Artikkelbilde
Without Fear vant Svensk Derby 14 august

I Derby nummer 80 på Øvrevoll gjennom tidene blir det norsk trenerseier. Den påstanden våger vi, i og med at dansktrente Azincourt er alene om å utfordre 13 hjemmehester. Den danske hesten er god, men kjemper normalt om en av de minste premiene.

I stedet tror vi årets Derby kommer til å bli en duell. Without Fear blir favoritt, og den eneste reelle utfordreren er i våre øyne Manchester. Kretsen rundt Apilado og Cawett Cove vil sikkert protestere, men vi vil i første rekke se på de to store forgrunnsfigurene.

 

 Manchester

Without Fear startet tre ganger i fjor. Han ble nummer tre i hovedløpet Norsk kriterium, den eneste gangen han ikke har vært blant de to beste. I årsdebuten ble det lett seier på nasjonaldagen, og i 2000 Guineas ble det suksess på ny. Årets hittil eneste nederlag kom på Jägersro, som en test foran Svensk Derby. Annenplassen bak Uppercut Action var bra på den sølete banen, og etter seier på Øvrevoll i Derby Trial, ble Arnfinn Lund og Nils Petter Gill enige om å starte i Svensk Derby. Som de fleste vil huske, gikk det svært bra forrige søndag. Det er liten tvil om at Without Fear er favoritten når Derbyfeltet slippes av gårde, men alle løp skal rides først, som det så fint heter. Og vi tror at Manchester er en seriøs utfordrer.

-          Han trener strålende, og vi er spente foran storløpet, sier trener Niels Petersen.

-          I fjor hadde vi suksess med å stå over Svensk Derby, og vi prøver samme oppskrift i år. Vi har selvsagt respekt for Without Fear, men jeg tror at vi skal kunne gi ham kamp om det bare blir svikt i banen. Hans beste løp i Tyskland i fjor var på tung bane, så jo bløtere jo bedre, forteller Niels, som har værgudene på sin side. Han har to hester til i feltet og mener at det er en reell sjanse for at alle i hans trio er blant de fem som får penger.

I tillegg til de som allerede er nevnt, tror vi kampen om en premie står mellom Marked by Zorro, Apilado og Alvin. Det er kanskje litt langt for Marked by Zorro, og Apilado var klart slått i Svensk Derby. Alvin var god toer i Dansk Derby, men de beste i feltet holder høyere klasse nå. Dog er ikke en premie noe urealistisk mål.

Hele seks av årets starthester er norskoppdrettede. Ikke så rart når vi vet at de kjemper om en stor bonus. Fire av de seks får fine penger, over 200 000 kroner til den som er best. Ingen tvil om at også disse hestene har en krets rundt seg som vil bli fulgt med falkeblikk. Vår knepne favoritt til hovedpremien er Royal Games, men her blir det en spennende ”kamp i kampen”.

Men helt der fremme tror vi det blir Arnfinn Lunds Derbyseier nummer ti (syvende på Øvrevoll) eller Niels Petersens andre på rad.