Årets første klasssiker

Skrevet av Birger Christensen,  07.06.2010
Artikkelbilde
Giant Sandman

Torsdag er det klart for sesongens første klassiker på Øvrevoll. Når hestene er tre år, har de fem oppgjør som kalles klassiske. 1000 Guineas og Oaks er kun åpne for hopper, mens alle kan gå i de tre andre løpene, 2000 Guineas, Derby og St Leger. Vinner man alle de tre løpene som treåring, har man sikret seg Triple Crown. Siden 1960 er det kun Trainer’s Seat (1976), Dalby Jaguar (1981) og Sunorius (1987) som har klart den bragden.

Årets 2000 Guineas holder riktig god klasse. Bent Olsen, alltid på ”topp 2” i Danmark, og Fredrik Reuterskiold, helt i teten i Sverige, tar begge med seg en meget spennende duo til Øvrevoll. Fredrik mønstrer Dominant Fellow og Major Calloway.

Jeg måtte stryke Dominant Fellow for en liten sårskade sist. Alt er i orden nå, men det ble en liten stopp i forberedelsene. Han var tredje i kriteriet på Øvrevoll i fjor, og det er en fordel at han kjenner banen. Dominant Fellow er en meget god hest, som bør kjempe i toppen.

Major Calloway er også veldig god, men for ham blir gresset en ny utfordring. Kommer sikkert til å gjøre det bra, men jeg tror litt mer på Dominant Fellow. Major Calloway kommer tilbake til Norsk Derby, om alt går etter planene. Tror at han står 2400 meter bedre enn Dominant Fellow, beretter Fredrik Reuterskilod.

Bent Olsen var lørdag i Århus og tok dobbeltseier i Jydsk Derby med Boxing Day og Reggae Dancer. Seieren med førstnevnte var av det overlegne slaget, og Bent var full av lovord i vinnerpaddocken.

Det kan være litt tett å starte allerede torsdag på Øvrevoll, men man får starte der hvor det er gode penger å hente, mente Bent.

Hvordan er det så med de norske håpene mot sterke svenske og danske utfordrere? Det fremst kortet er nok Giant Sandman, som kan gi Rune Haugen hans andre Guineas-seier. Den første kom med Tertullus, som imponerte med seieren i Stockholm Stora Pris forrige tirsdag. Go Go Gadget og Saddle the Storm hadde et heftig oppgjør nylig, hvor førstnevnte imponerte mest siden det var debut i løpsbanen. Å vinne Guineas i livets andre start er ikke hverdagskost, men Go Go Gadget er neppe særlig langt unna.

Vi liker menyen vi blir servert torsdag. Årets første hekkeløp gleder vi oss alltid til, og amatørryttere fra store deler av Europa møtes i to Fegentri-løp. Det er både maidenløp og noviseløp for hester som er lovende, men ikke har rukket å få så lang seiersrekke. Spillemessig er det en fin blanding av vriene og litt mer oversiktlige løp, uten at det gir noen garanti for gevinst. Men den gir i hvert fall håp om gevinst, og håpet mister vi ikke så lett.

I jakten på banker landet vi på Tiger for Two. Han avsluttet veldig godt sist og bør ha en flott sjanse i maidenløpet.