To gjeve hovedløp

18.07.2010
Artikkelbilde

Torsdag er det to løp som hever seg over de øvrige. Først ute er Morten og Torvald Klaveness’ Minneløp. 50 minutter senere starter Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer.

I år er det 25 år siden Morten Klaveness ble drept i en flystyrt dagen før Derbydagen på vei til Øvrevoll. Morten hadde et stort hjerte for norsk oppdrett, og det var helt riktig at han fikk et hoppeløp med sitt navn. At norskfødte Tramp ble den første vinneren var helt i hans ånd. Da faren Torvald Klaveness, som også var en sentral person på Øvrevoll, døde i 1990, fikk løpet det navnet som det har i dag.

At Entangle blir favoritt i årets utgave, trenger man ikke være kandidat til Abelprisen for å forstå.

Hun har vært strålende i hele sin karriere, og hun gjør alt så lett. Nå husker vi at Theatrical Award tapte i fjor til 14 kroner for en satset tier, og vinneren Sydney er med også nå. Alle løp skal ris først, men for oss er i hvert fall Entangle en god banker. Vi tror Sydney må kjempe med La Zona og Grafitti om plassene bak vår klare favoritt.

Skandinavisk Mesterskap har sin historie tilbake fra 1981. Da vant Chinatown, som kom fra seier i Svensk Derby. Historien forteller at dette løpet har fått mange overraskende vinnere. Det er nok å se på de siste ti årene, hvor fire hester har gitt over 35 i vinnerodds. I fjor sto både vinneren The One and Only og annenhesten Working Class Hero til over 30 i odds, og det er nokså unikt. Disse tallene er i grunnen like overraskende som vinnerne har vært, siden vi snakker om faste vekter.

I årets løp har Søren Jensen med en duo som helt sikkert ikke vil gi så høy odds. High Flyer ble tredje i Danske Derby i livets tredje start. Han fortjener å bli favoritt, og stallkameraten Dantolini er også med i det fremre bildet. Søren Jensen har vunnet løpet to ganger (Sir Gorm i 1993) og Amalia (2003). Sistnevnte er den eneste favoritten som har vunnet de siste ti årene, men hun var kun et hode foran superskrellen Hilton House.

Blant hjemmehåpene gir vi trioen Whatasurprise, Holly Golightly og Ferrozzo de beste sjansene. Førstnevnte var meget god i Dansk Derby, og Holly Golightly spurtet flott sist på Täby i Breeders. Ferrozzo har slitt litt med luftveiene og skal regnes om han er i orden igjen.

Spillemessig ser løpene torsdag overkommelige ut. En fin blanding av favoritter og outsidere er det vi tror på. Vi tror Entangle forsvarer bankerstempelet, og da tipper vi en V5 med firesifret verdi. Lykke til.