Fokus på NM

Skrevet av Birger Christensen,  21.10.2008
Artikkelbilde
Working Class Hero

LAST NED PROGRAMMET HER!         Norsk Mesterskap for to- og treåringer, samt et par fine løp på gressbanen, er hovednumrene på Øvrevoll fredag 24. oktober på Øvrevoll.
Toåringene har helt siden starten i 1989 hatt sitt eget løp. Første gang vant Tarah, ridd av Kjersti Bjørndal og i trening hos Jabob Fretheim. Working Class Hero blir vel trolig snau favoritt, men det er ikke så mye som skiller. Dessuten er distansen 1600 meter uvant for ungdommene. De er heller ikke vant til sandbanen i løpssammenheng, så det er ikke så lett å forutsi hvilke hester som drar fordel av bytte av underlag.

Treåringene har ofte måttet møte gode eldre norskoppdrettede hester i NM. Nå har det imidlertid vært åpent kun for treåringene de siste årene, og slik blir det sannsynligvis i fremtiden. Groggie var førstemann til å vinne for 19 år siden, ridd av Janos Tandari og i trening hos Arnfinn Lund. En trio med Maria Møy, Girls Don’tlie og Orkan skiller seg vel noe ut i år. Ticmotor har også fin klasse, men 1600 meter har sett litt for langt ut. Om Wannabeawarded klarer å gjenta bedriften fra i fjor, blir det en minst like stor overraskelse som det var da.
Både toåringene og gode eldre hester skal ut på 1200 meter på gresset. To av favorittene kommer fra Niels Petersens stall. Buen Rumbero og Latakia ser ut til å ha fine oppgaver. Dog må sistnevnte oppføre seg bedre i startboksene enn sist, da hun ikke fikk være med i løpet. I tillegg tror vi at Buen Rumbero får hard motstand fra Our Decision. Neuroth-hesten viser fin fremgang og blir vårt førstevalg.
I en temmelig vrien meny, har amatørene en spennende oppgave. Anna Pilroth leder championat-kampen, mens Cathrine Engebretsen leder klart i kampen om Hesteeierforeningens klokke. Her er det dog flere om beinet, så vi ser frem til en tøff fight.

Statistikk amatørrytterne:

Anna Pilroth                    51    4-6-4

Kristin Arnkværn            18    4-0-3

Cathrine Engebretsen   34    3-3-6

Dette er sesongens nest siste fredag. I november er vi igjen tilbake til kveldsløp på torsdager. Da kan man evaluere hvordan ettermiddagsløp på fredager har fungert.
Helt på tampen gratulerer vi to gamle kjemper, Ario og Poles Apart. Begge gjør sin start nummer 100, og det er langt fra utenkelig at de feirer jubileet med en god prestasjon. Som en liten kuriositet er Ario, så langt det har vært mulig å bringe på det rene, den eneste som har gått dødt løp om seieren to ganger i samme sesong. Det skjedde da Ario var treåring i 2002, så da blir han nok ”helt i hundre” på fredag.

1. LØP - NORSK MESTERSKAP FOR 2-ÅRINGER - 1600 DT
Fem av hestene møttes 10. oktober. Da vant Working Class Hero. Nå er det sandbanen og 250 meter lenger. Ikke så godt å si hvem som drar fordel av endringene. Vi tror at Rune Haugen vinner sitt første NM siden Brave Star vant til 14 ganger pengene for ni år siden. Men dette er et jevnt felt, hvor det neppe kommer til å skille særlig mye.

Tips: 
1 Working Class Hero – 3 Ziwy Skate – 4 Elektron.
Outs: 2 Sheika.

Rangering:
A: 1-3 B: 2-4-6-5

2. LØP - NORSK RIKSTOTOS REKRUTTERINGSLØP - 1200 GRESS
Our Decision vant lett i sin siste start. I starten før møtte han de to beste danske toåringene. Det er mange gode unghester i feltet, men vi legger vår stemme på Our Decision. Buen Rumbero var annen i kriteriet bak umulige Handsome Hawk. Har fire strake annenplasser, kommer den femte her? Lousiana og Giant Dragon lover godt, men vi bedømmer dem litt bak vår favorittduo.

Tips:
2 Our Decision – 7 Buen Rumbero – 11 Giant Dragon.
Outs: 8 Lousiana.

Rangering:
A: 2-7 B: 8-11-9  C: 3-10-5-1-4-6

3. LØP - ØVREVOLL HESTEEIERFORENINGS KLOKKELØP 3 – 1100 DT
En jevn sprint i kampen om amatørchampionatet og klokka. Anna Pilroth har et godt kort i Aragorn når det gjelder championatet, mens Cathrine Engebretsen er favoritt til å få klokka. Det store uromomentet er Friends Forever. Har kun en gang gått kortere enn 2000 meter på Øvrevoll, som regel mye lenger.

Tips:
1 Bit Noble – 4 Aragorn – 3 Juvenlini.
Outs: 6 Miles.

Rangering:
A: 1-4 B: 6-3-7-8  C: 5-2-9

4. LØP - BOOBE GRAND ELITELØP – 1200 GRESS
Vi tror at Latakia er i ferd med å bli en topp sprinter. Tullet i startboksen sist håper vi var en engangsforeteelse. Lam of Mull slo Royal Hill og Sankodar sist de møttes over samme distanse. Nå blir det trolig enda jevnere, da vekten skal jevne ut differansen fra sist. Vi tror det er litt i korteste laget for Quint Essentials, men helt sikre er vi ikke.

Tips:
2 Latakia – 8 Lam of Mull – 7 Royal Hill.
Outs: 3 Sankodar.

Rangering:
A: 2-8 B: 3-7-11    C: 5-9-1-4-6-10
 

5. LØP - NORSK MESTERSKAP FOR 3-ÅRINGER - 1600 DT
Vi støtter oss til en trio i treåringenes NM. Maria Møy, Orkan og Girls Don’tlie bør gjøre opp om seieren. Ingen i trioen har startet på sandbanen på en stund, men alle har fungert bra på det underlaget tidligere. Wannabeawarded vant NM i fjor da disse hestene var to år. Vi synes det ser tøft ut å ta tittel nummer to.

Tips:
2 Maria Møy – 5 Girls Don’tlie – 7 Ticmotor.
Outs: 6 Orkan.

Rangering:
A: 2-5-6 B: 7-4-1-3-8

6. LØP - BUCKMACHINE LØP – 1600 DT
Et flott løp for hester som ikke er så langt under eliten. Mizar vant forrige gang Fredrik Johnsson red, gikk bra sist på for kort distanse. Rapponghi skal passes om han står 1600 meter fullt ut. Viste sist at det er en del å gå på. Ario og Flying Falk duellerte sist fredag, de kan godt kjempe om de beste premiene også her. Forøvrig mange formhester, så vi tyr til helgardering.

Tips:
6 Mizar – 1 Rapponghi – 8 Ario.
Outs: 9 Flying Falk.

Rangering:
A: 6-1 B: 9-8-11-4-5-10-3-2-7


7. LØP - BEAU RIVAGE LØP – 1750 DT
Sky View, Enmore og Bonne Easter var trippelhester på Breeders-dagen. Vi snur på flisa og tipper Bonne Easter først, da hun har vist mest på sandbanen. East of India har fin form, må kanskje bruke litt mye speed fra spor 12.

Tips:
2 Bonne Easter – 6 Sky View – 12 East of India.
Outs: 8 Enmore.

Rangering:
A: 2-6 B: 8-12 C: 5-3-1-11-4-7-9-10

8. LØP - MAIDENLØP – 1750 DT
Dette maidenløpet holder ikke den aller høyeste klassen. Vi synes Lille Tuva har en fin oppgave og setter henne lengst til venstre. Går til opp mot 70 i formtall, det må rekke et godt stykke. Charisma og Io går på det jevne, må kunne kalles gode trippelkandidater. Den klare outsideren blir Timtaya. Det er nesten ett år siden forrige start i Tyskland, men noe særlig enklere selskap får ikke en hest med formtall 68.

Tips:
2 Lille Tuva – 5 Charisma – 3 Io.
Outs: 7 Timtaya.

Rangering:
A: 2-5-7 B: 3-6 C: 8-4-1

V5 fra 3.-7. løp innlevering kl 16.00

V5-forslag 495 rekker:
1.avd: 1-4-6
2.avd: 2 Latakia
3.avd: 2-5-6
4.avd: Alle 11
5.avd: 2-6-8-12-5

Jevnt i tippecupen
Etter to runder i trenernes finale i tippecupen, Lufthansa Challenge, er det nå meget jevnt. Are Hyldmo var best sist, men sammenlagt etter to runder har Cathrine Witsø Slettemark tatt en ørliten ledelse. Stillingen er som følger:
Cathrine Witsø Slettemark 38
Annike Bye Nunez 37
Are Hyldmo 35
Arnfinn Lund 31

Seks runder gjenstår før vinneren av en tur for to til Dubai er kåret.

Terminlisten er klar
Med ti uker igjen av 2008, er terminlisten for 2009 klar. Sesongstart blir torsdag 16. april, og det er lagt opp til 36 løpsdager, det samme som i år. Derbydagen blir søndag 23. august, og siste løpsdag skal etter planen gå torsdag 3. desember. Også neste år legges det opp til løp fredag ettermiddag i oktober.