Norsktoppen jakter 50 000

Skrevet av Birger Christensen,  15.06.2008
Artikkelbilde
Gode norskoppdrettede hester, fra venstre Desert Warrior, Ticmosic og Royal Hill

Torsdagens mest interessante oppgjør finner vi i V5-1. I NFfF løp, som er en kortversjon av Norsk Forening for Fullblodsavl, løper flere av våre beste norskoppdrettede hester om 50 000 kroner i førstepremie. Distansen 1350 meter gjør dette løpet interessant. De rendyrkede sprinterne kan få problemer på slutten, mens milerne kanskje ikke får opp farten i tide.

 

 
Av sprinterne må vi først og fremst nevne Ticmosic, Creek Dancer og Royal Hill. Ticmosic vant riktignok Norsk Mesterskap over 1600 meter på sandbanen, og Royal Hill ble lenge matchet mot lenger distanse. Men de siste sesongene er de blitt stadig mer sprintbetonte, og vi tror de kan bli hentet inn. Yorkshire Lad, Desert Warrior og Mizar har noe mindre toppfart, men litt mer stamina. Uansett blir dette et spennende oppgjør.
I kveldens første løp møtes flere av treåringene under eliten. Dette er hester som ikke riktig ville ha holdt mål i Guineas, som gikk søndag, men som har mange andre interessante oppgjør. Rune Haugen mønstrer en trio, hvor vi særlig likte den siste innsatsen til Parthe Celebre. Han var knapt slått av noen av våre beste treåringer, og lite startet som han er, kan det være mye å gå på. Også Chic Tiger fra Neuroths stall har bare to starter, og også her bør det være mye å hente. Sang Real hos Arnfinn Lund var fjerde i kriteriet i fjor. Han har møtt veldig gode hester i sine to siste starter, dette er nok en mer passende motstand.
Spillemessig er det nok av utfordringer. Noen av løpene får nok sine relativt klare favoritter, men her tror vi det kan være flere fallgruver. Mange hester er ute på uvant distanse, og flere av hestene har nesten ikke gått løp på gressbanen. Det betyr ofte endring i form, og vi blir ikke overrasket om det dukker opp en uventet vinner eller to. Dessuten er det ingen soleklar bankerkandidat denne gang, og da pleier det å bli fine utbetalinger på vår eneste galoppbane.

 

 Seire i Gøteborg

Foto Cavok
Det ble to norske seire under galoppløpene i Gøteborg fredag. Først vant Are Hyldmo-trente Desert Rally (Espen Ski), og deretter ble det seier til Cajun Star, i trening hos Eva Sundbye og ridd av Tina Smith.Foto Cavok

 Eva hadde også Check Raise og Handsome Boy til start. Førstnevnte spurtet fint til tredje i løpet som Desert Rally vant, mens Handsome Boy ble nummer fem. I supersprinten ble Ticmosic strøket, da han kom løs før start. Det løpet ble vunnet av Media Hora foran Bal de l’Ile.

Annen til Omoto
Omoto Sando, i trening hos Arnfinn Lund, ble annen i Svensk Champion Hurdle på Strømsholm søndag. Han dro av gårde på sisterunden sammen med vinneren Napoleon (Josephine Kelly), men klarte aldri å få noe grep på denne. Omoto Sando ble ridd av Henrik Engblom. Richard Dancer og Taniec ble henholdsvis femte og sjette.Foto Stefan Uppstrøm
I Grand National ble det seier til Lights Out foran Neptune Joly. De to var i en klasse for seg. Niklas Loven satt på vinneren, som trenes av Dennis Persson, mens Morten Buskop eier annenhesten. Som mange vil huske vant Lights Out Norsk Derby for fem år siden, da i trening hos Cathrine Erichsen.

Verdens beste hest vant igjen
USA trente Curlin var igjen tilbake på banen etter seier i Dubai World Cup i mars.
Søndag startet han i Stephen Foster Handicap på Churchill Downs i Kentucky og vant lett med fire lengder. Curlin bar toppvekt i løpet som gikk over 1800 meter på dirt track og med tre millioner norske kroner til vinneren.
Det er enda ikke bestemt hvor han skal starte neste gang, men mest sannsynlig skal han ut å prøve gressbane. Hovedmålet til Curlin denne sesongen er Prix de L’Arc de Triomphe i Paris i oktober.
Så langt i karrieren har han vunnet ni av sine 12 starter og ridd inn 9 936 800 US dollar eller i overkant av 50 millioner norske kroner.

Royal Ascot i gang
Tirsdag er Royal Ascot i gang og avholder løp fra tirsdag til og med fredag. 
Hovedløpene står i kø og forventningene er store. Lærling William Buick har gjort det bra så langt i sesongen og har ridd 23 vinnere og han er best av lærlingene så langt i sesongen. William har flere ritt på Royal Ascot som blant annet Enforce i Windsor Forest Stakes (GR 2), Oceana Gold i Royal Hunt Cup og Donegal i Queen’s Vase (GR 3).