Sportslig pangdag

Skrevet av Birger Christensen,  14.07.2008
Artikkelbilde

Torsdag er det mye stor sport på Øvrevoll. Michelets og Klaveness’ Minneløp, samt Skandinavisk mesterskap for de treårige, vil gi publikum valuta for innsatsen i lukene. Vi synes det er godt nivå på alle de tre løpene, og særlig synes vi feltet i Morten og Torvald Klaveness’ Minneløp er spennende.

I løpets drøyt 20-årige historie, mener vi bestemt at dette er ett av de beste hoppeløpene vi har sett på Øvrevoll. Miss the Boat har høyest formtall, og rapportene fra stallen er positive. Distansen er kanskje ikke optimal, men når ”Båten” er på sitt beste, nytter det ikke å stå igjen på land. Her møter hun imidlertid kvalifisert motstand. Ellicat og Novasky har begge en rekke strålende prestasjoner å vise til, så vi forventer oss et forrykende oppgjør. At tre hopper har formtall 86, 88 og 90, til tross for at Funny Legend er borte, det er intet mindre enn imponerende.

Michelets Minneløp er blant de mest tradisjonsrike løpene vi har på Øvrevoll. 2800 meter er en styrkeprøve av de sjeldne, og det har ofte vært nokså overraskende utfall. Alterani er eneste hest som har vunnet Michelets tre ganger, men Brown Tea og Mick’s Legend kan komme i den eksklusive listen med to gevinster. Begge liker seg over distansen og vil sikkert sette farge på løpet.

Theatrical Award blir trolig favoritt i årets utgave av Skandinavisk mesterskap. Den flotte hoppa, som står i trening hos Marianne Tveter, har hele tiden vokst med oppgavene. Nå er det kanskje Artie Bucco som skal være den hardeste anstøtsstenen. Sistnevnte var uheldig i Dansk Derby da salens skled, men klarte likevel en flott tredjeplass. Dansktrente Superman var rett bak Artie Bucco i mål og skal også regnes med.

I tillegg til de tre storløpene, får vi se flere andre toppløp. Lynraske treåringer møtes over 1200 meter, og elitehestene varmer opp til Polar Cup. Ellers vil vi ønske svenske og danske aktører velkommen. 26 av 65 hester i V5 (eksakt 40 prosent) er svensktrente, og seks hester kommer fra vårt naboland i sør. Utvekslingen over landegrensene er nødvendig for å opprettholde store og spennende spilleløp.

Gillsan er død
Arnfinn Lund og Nils Petter Gill har mistet to flotte hester i løpet av de siste par ukene. Først måtte de avlive Endever, den dyreste hesten på auksjonen i Sverige. Fredag startet så Gillsan på Jägersro. Han fullførte løpet, men det var tydelig at noe var galt. Hesten hadde store smerter, og av dyrevernhensyn, valgte man å avlive hesten. Gillsan var regnet for å være en av favorittene til de to gjenstående Derbyløpene i Skandinavia.

Storseire til Martinez
Manuel Martinez er i skuddet som aldri før. Fredag vant han både Voterløpning og Derby Trial på Jägersro.
Først ute var han med Golden Metallimo i Derby Trial. Etter en trøblete reise klarte han likevel å vinne foran Tertio Bloom (Kim Andersen). Golden Metallimo trenes av Fransisco Castro. Rune Haugen-trente Big Ransom (Espen Ski) var fjerde.
Voterløpning er oppkalt etter tidenes første vinner av Svensk Derby. Hele 382 000 kroner ventet vinneren, og det ble igjen Martinez, nå på ryggen av Swing that Cat. Simian (Jan-Erik Neuroth) var fjerde etter å ha blitt sjenert og var klart positiv. Jacob Johansen på Egon fikk to uker på bakken, gjeldende fra 25. juli. Vinneren trenes av Fredrik Reuterskiold, som også trener annenhesten Egon og tredjehesten Western Prospect. Dermed ble det over 630 000 kroner til stallen bare i det løpet.
I sprintløpet tok Espen Ski en sikker seier på Stormy Grey.

Cathrine videre
Andre runde av tippecupen Lufthansa Challenge ble avsluttet sist torsdag. Wera Torgersen tok fem poeng inn på Cathrine Witsø Slettemark, men det var ikke nok. Dermed fikk Annike Bye Nunez selskap i finalen av Cathrine. Tredje runde starter denne torsdagen, med trioen Arnfinn Lund, Eva Sundbye og Jacob Fretheim som deltakere.