Du store Alpacco

Skrevet av Birger Christensen,  03.07.2008
Artikkelbilde

Alpacco var det store navnet på Øvrevoll torsdag. Etter et glimrende ritt av Manuel Martinez, ble det en sikker seier i Valley Chapel Memorial. Alnitak sørget for dobbel dansk, mens Firello gikk et flott løp til tredje.
- Jeg er bare så utrolig lykkelig over å ha fått sjansen på en så fantastisk hest, sa Manuel på et stadig bedre engelsk

. Chileneren er utvilsomt en av de beste jockeyene i Skandinavia, og torsdag ble det tre flotte seire.
Trener Lars Kelp var selvsagt fornøyd, men ikke så overrasket etter den flotte seieren.
- Etter flere sterke innsatser i Dubai, gikk han et greit løp på Øvrevoll 17. mai. Sist på Täby ble han torpedert flere ganger, så det kan man trygt glemme. Nå viste han hvilken klasse han innehar, og jeg tror bestemt han kan 93-94 i formtall på sitt beste, mente Lars.
- Vi sikter nå mot Marit Sveaas’ Minneløp, men kanskje tar vi med Scandinavian Open i København 3. august. Senere på høsten kan det hende vi sikter mot Melbourne Cup om alt går bra, sa en friskt satsende Lars Kelp. For de litt eldre blant publikum husker mange Lars fra en sterk jockey-karriere. I 1981 ble han champion som beste jockey med 34 seire på Øvrevoll.
- Vi betalte 500 000 for Alpacco, og det betalte han nesten med denne seieren, oppsummerte Lars.

Øvrevoll Sprint Cup ble vunnet av gode Emil. I fjor vant han Breeders Prize Sprint, siden det har han ikke startet på Øvrevoll.
- Fikk litt problemer med en hov, men nå kommer han sterkt. Hvis vi kommer med, planlegger vi start i Polar Cup. Tror ikke han skal være sjanseløs selv der, mente trener Ole Larsen. På ny var Manuel Martinez dyktig partner på ryggen av vinneren.


Årets første toårsløp inneholdt kun fire hester. Feltets eneste hoppe, Ylja, tok en sikker seier. Det er ikke første gang toåringer etter Oktan gjør det bra i tidlige starter.
- En veldig fin hest, som gjør det veldig enkelt. Vi får se etter løpet hvordan hun har tatt det, og så får vi legge planene ut fra det, sa trener Cathrine Erichsen.

Det første toårsløpet ble fulgt opp av årets første hekkeløp. Omoto Sando tok en sikker seier og imponerte med toppvekt.
- Han hoppet kjempebra, sa Henrik Engblom, som mente at den ukjente banen på Strømsholm var en viktig faktor da han ble annen i Svensk Champion Hurdle.
- Denne seieren kom ikke så uventet, medga trener Arnfinn Lund.
- Vi matcher mot de store hekkeløpene, men det er jo ikke så mange, så det får bli noen flatløp innimellom, sa Arnfinn.

De mannlige Fegentri-rytterne red en rask 900 meter. Henrik Engblom gikk rett fra seier i hekkeløpet til trenerseier med Juvenlini. Rytter på den fine treåringen var Paul-Henri de Quatrebarbes fra Frankrike.

Mekong vant en tett strid mot Hector. Dermed tok Mekong sin fjerde strake seier, ikke så vanlig kost på Øvrevoll.
- Det går opp og ned i denne sporten, nå går det opp, sa trener Leif H Spørck. Min far tok i sin tid fem strake med Mexico Bay, så det hadde jo vært moro å tangere den bedriften. Mekong kan mye, men i dag tok han nok ut en del, sa Leif. Og bare for å ha nevnt det. Det er et stykke igjen til Askepot II, som vant 12 løp på rad for 60 år siden.

Flyfire hadde startet fire ganger på Øvrevoll tidligere denne sesongen uten den helt store suksessen. Nå ble det seier etter et godt ritt av Anna Pilroth. Dermed leder den svenske rytteren statistikken blant amatørene.

Hornpipe har hatt to harde fighter med Kleingeld. Nå var ikke Kleingeld med, og da ble det ingen hard fight. Hornpipe vant i stor stil foran East of India, og vi tror flere seire kan følge.

De kvinnelige Fegentri-rytterne var ute over 2000 meter. Seieren gikk til Head Above Clouds med Gemelle Gracey-Davison som rytter. Tidligere på kvelden stilte hun sporty opp som rytter i hekkeløpet, hvor hun red et godt løp på Edvard den Fjærde.
- Min mor trener hovedsaklig hinderhester, så vi satser mest på den delen av sporten, sa Gemelle.

Etter fem svenske- og en dansktrent seier, var dt på tide med en norsk vinner i siste løp. Aquila Flyer hadde fått på blinkers, og det hjalp på viljen.
- Ingen tvil om det, mente Rune Haugen.
- Nå får vi gå for de norskoppdrettede løpene fremover, i tillegg står han i Derby. Det er jo en fin bonus der, berettet Rune.

YLJA tidlig fremme i front. Holdt farten fint og tok en sikker seier. FIGHTING SPIRIT ikke så rask ut. Avsluttet bra til annen. De to øvrige toåringene viste fine takter i årets første toårsløp.

OMOTO SANDO innledet rolig. Angrep teten på bortre langside, i tet før siste sving. Hadde ingen problemer på oppløpet. RICHARD DANCER ble med fremover da vinneren avanserte. Kunne ikke slå denne, men var klar av de øvrige. CHIEF COMMANDER nest sist. Avsluttet bra til tredje. COMMANDER ON TURF i tet til siste sving, sliten på slutten.

Som vanlig på 900 meter gjelder det å komme godt av gårde. JUVENLINI raskt fremme, hadde siden ingen problemer. ARAGORN og DARK PRIDE nærmest det meste av veien, bra avslutning av MCBELL.

MEKONG opp som tredje i siste sving. Avsluttet fort et stykke inn i banen og nådde akkurat frem. HECTOR tet, litt tilbake i siste sving. Kom flott utvendig i banen og tapte knepent. VIVAT femte, avsluttet fint og klarte tredje i en tett strid om den kampen. WHAT BUDGET overtok tet før siste sving og galopperte lett. Hadde ikke så mye å svare med på slutten. Bra avslutning av NORTHERN PAL og HANDSOME BOY.

FLYFIRE fikk et flott løp innvendig. Satte inn støtet langs railen 200 meter fra mål og vant sikkert. KLEINGELD tredje i svingen, overtok teten tidlig på oppløpet. Kunne ikke svare vinneren. KILDONAN CASTLE innledet forsiktig. Spurtet meget bra til tredje. DIAMONDSANDPEARLS og JOUPALIKE førte an til oppløpet, begge hadde gjort sitt ytterste. DANETIME MUSIC tapte fra start, spurtet bra.

HORNPIPE tidlig til tet. Stormet fra de øvrige til suveren seier. EAST OF INDIA fremme som femte, avsluttet fint og tok annen. God avslutning av MUSIKAL MISSILE langs railen til tredje. TINI’S SONG og ROSE GATE fremme til et stykke ut på oppløpet, ga seg noe.

EMIL fremme i tetpar tidlig. Ble utfordret 200 meter fra mål, men svarte og vant sikkert. LAM OF MULL avventende til 300 meter gjensto. Kom opp til lederen, men fikk svar. Dog god annen. YORKSHIRE LAD tredje, litt tilbake. Holdt farten flott og klarte tredje på det. NOT SECRET fremme lenge, ga seg noe på slutten.

ALPACCO midt i feltet. Kom frem før overgangen og spurtet inn til sikker seier. ALNITAK sjette-syvende. Blandet seg i leken midt på oppløpet og spurtet til en overraskende annen. FIRELLO i front, holdt glimrende til tredje. STEELWOLF og ALPINO CHILENO med til litt inn i oppløpet, kunne ikke forsvare posisjonen. God avslutning av THE PIRATE til fjerde.

HEAD ABOVE CLOUDS fjerde, tredje i siste sving. Fikk et greit overtak og vant sikkert. MANITS LO femte, spurtet også meget bra til annen. BETWEEN FRIENDS annen lenge, holdt godkjent til tredje. NASDAQ ledet til oppløpet, ga seg noe.

AQUILA FLYER tredje, annen i svingen. Overtok etter hvert teten og holdt sikkert unna. BATISTUTA femte-sjette, dog ikke så langt bak. Avsluttet bra til sikker annen. YOUNEVERWALKALONE tet, holdt bra stand til tredje. TICMOLINO og TITAN fremme lenge, begge ga seg noe siste 200.