Svenske Derbyfavoritter

Skrevet av Birger Christensen,  17.08.2008
Artikkelbilde
Swing That Cat (USA). Foto Stefan Olsson

Årets Derby vil utvilsomt få en svensk Derbyfavoritt. Søndag 11. august vant Swing that Cat Svensk Derby. I en tett duell med stallkameraten Tertio Bloom klarte Swing that Cat å holde unna til seier, mens Golden Metalimo endte på tredje. Både vinneren og tredjehesten er på plass på Øvrevoll, og begge vil befinne seg i det absolutte favorittsjiktet.

 
Derbyprogrammet laster du ned gratis her

Uttrykket ”there’s no room to swing that cat” betyr fritt oversatt at en føler å ikke få skikkelig armslag. På Øvrevolls brede gressbane burde ikke den følelsen bli for overveldende. Dette kan bli Manuel Martinez’ første Derbyseier på Øvrevoll, og Swing that Cat kan gjøre det Homosassa, Lorofino, Valley Chapel og Appel au Maitre har gjort de siste 25 årene: Å vinne både svensk og norsk Derby. Litt av en liste Fredrik Reuterskiolds stjerne kan slutte seg til!
Golden Metalimo var klart slått av favoritten i Svensk Derby. Han er nok i utgangspunktet litt svakere enn favoritten, men det er to momenter som kan gå i favør av Castro-hesten. Det gjelder å ha dagen hvor alt klaffer, og det mest usikre momentet: Hvilken hest trives best på gress? Ingen av dem har gått særlig ofte på det underlaget, og ingen har vunnet på gress. Swing that Cat gikk kriteriet på Øvrevoll i fjor, og da stemte det dårlig. Det får været håpet for de øvrige konkurrentene, at de to favorittene ikke trives på underlaget.

Theatrical Award
Hjemmelaget har vi sett sterkere. Kun Theatrical Award har formtall over 80 blant de norsktrente, og det er sjelden kost. Hoppa til Marianne Tveter har hatt en flott sesong. Tre sterke seire før det ble en liten nedtur i Skandinavisk Mesterskap, og så er da spørsmålet. Var det siste løpet en dårlig dag, eller er formen litt på vei ned? 2400 meter er også et lite uromoment. Hun har aldri løpt så langt i løp, men det er forsåvidt ingen grunn til å tro at Theatrical Award ikke skal matche distansen.

Montgomery (GER)
En stor outsider finner vi i Montgomery. Han har kun fire starter bak seg, og vi har sett at potensialet er til stede. Har ikke startet på over to måneder, og det gjør oss usikre. Den femte vi tilmåler vinnersjanse er Hot Marta, men da må det klaffe underveis.

Hva så med resten? De vinner neppe om favorittene har en god dag, men det har skjedd skreller i Derby før. Seks ganger har vinneren gitt over 20 i odds, og i 1992 vant Reflection som ett av de siste valgene. Så det gjelder å beholde håpet.

 

 Øvrige løpene:

 

Bærum kommunes hekkeløp

Omoto Sando (FR)
Tradisjonen tro starter Derbydagen med et feiende flott løp hekkeløp. Seks meget gode hester gjør dette løpet til en flott ouverture. Napoleon slo Omoto Sando sist de møttes, nå vil sistnevnte ha revansj på den svenske hekke-keiseren. Mick Jerome vant Norsk Derby i 2004 og har etter det gjort det skarpt i hekkeløp. Friends Forever er god, men det kan bli tøft i årsdebuten.

Peugeot Skandinavisk mesterskap for 2-åringer

Our Decision (DEN)

Den yngste årgangen på Øvrevoll som går løp er toåringer. Som man vil se, har de fleste kun et fåtall løp bak seg. Reventon har vunnet begge sine starter i Danmark i godt selskap. Av erfaring er det lurt å ha et øye til hester fra Wido Neuroths stall. Både Moon City og Our Decision viste flotte takter sist torsdag.

Stabæk Fotball Derby Milen

Latakia (GER). Foto CatchLight
Årets ledere av tippeligaen vil være godt representert på Øvrevoll på Derbydagen. Vi tror på hjemmeseier. Latakia er tilbake på Øvrevoll og trives med det. Hermion og Fortaleza ser ut til å være på vei mot toppformen, så vi satser på at Stabæk-spillerne får dele ut premien til en norsktrent hest. Corteez Pride later til å være verst i mot.


Norsk Rikstoto Cup

Mekong (SWE)
Et særdeles åpent løp med mange hester i flott form. Her vil vi ikke anbefale noe bestemt spilleobjekt. Gå ned til paddocken, plukk ut en hest som ser pigg ut eller en jockey med en fin drakt. Dette er nemlig så jevnt at hvem som helst kan vinne.


Formuesforvaltning løp

Anne's Birthday (GB)
Anne’s Birthday er ofte i god form i tiden rundt Derbydagen. Her kan det bli tet lenge. Det er imidlertid ikke alltid at hun holder helt til mål, og da spørs det hvem som får opp farten best. Evening Rose spurtet enormt sist. Gjør hun det igjen, blir det neppe lett å stoppe ekspressen fra Hokksund.


VG Sprinten

Steve's Champ (CHI)
Derbydagens korteste løp over bare 900 meter. Starten går lengst syd i banen, og så er det bare ”full spiker” opp til der publikum befinner seg. Media Hora (som du ser bilde av på fosiden av programmet) vant i fjor, og spiller man på ham, har man utvilsomt en hest som lenge vil være i front. Steve’s Champ fikk det ikke til i fjor, men i år er Haugen-hesten av et helt annet kaliber. Vi så Master Chef for et par uker siden i Sverige og så en hest med stor fart.

Mateus Ladies Cup

Hilton Lady. Foto: CatchLight
De kvinnelige amatørrytterne har vel fortjent fått sitt eget løp på Derbydagen. Hilton Lady vant dette løpet i fjor og viser stigende form. Ellers vil vi advare for oppsittene til Lea Olsen og Mette Kjelsli, to av Skandinavias aller beste amatørryttere. Mette var forøvrig nummer tre i fjor med Irish Lad, samme hest som hun rir i år. 

Erik O Steens Memorial

Hot Fudge (SWE). Foto. Burt Seeger
Våre beste hopper må så klart ha et løp på Derbydagen. Treårige Dancing Abbie kommer fra England med sterke prestasjoner. Her får hun kamp av Hot Fudge, som gikk et sterkt løp i Danmark i siste start mot store deler av den skandinaviske eliten. Hjemmelaget er ikke så stort, men Negra del Oro vil helt sikkert ha et ord med i laget. Hun vant Derby i forfjor og står distansen.


ID Scandinavia Cup

Cassini (SWE). Foto: CatchLight
Et meget åpent løp for gode hester på Derbydistansen. Den store outsideren er utvilsomt Cassini, som årsdebuterer. Han vant Dansk Derby og var annen etter Appel au Maitre i Norsk Derby i fjor. Rapportene er gode, men det er også konkurrentene. Zimon og Fredrik Johansson har full uttelling sammen, holder den statistikken etter løpet?

Lufthansa Cup

Sang Real (DEN)
Har man ikke vunnet penger til nå, begynner det å haste. Det er fullt mulig å redde budsjettet i havn i dette løpet, for her tror vi på god odds. Sang Real vant sist torsdag, og de fire fremste fra det løpet er med også denne gang. Det skilte ikke stort sist, og jevnt tror vi det blir på ny. Lykke til og takk for besøket.