Hoppenes styrkeprøve

Skrevet av Birger Christensen,  04.08.2008
Artikkelbilde
Bilde: Stefan Uppstrøm

Torsdagens hovedløp er årets tredje klassiker, Norsk Oaks. Som i 1000 Guineas er Oaks kun åpent for hopper, men nå er distansen økt fra 1600 til 2400 meter. Det er således en skikkelig styrkeprøve treåringene skal gjennom før en klassisk vinner kan kåres.

Første gang vi hadde et løp med navnet Norsk Oaks på Øvrevoll, var i 1953. Dar-Ling-Sun ridd av Albert Klimscha vant. Før den tid hadde vi hatt Jockeyklubbens Avlsløp for hopper, men det var åpent både for 3- og 4-åringer. I 1959 gikk man tilbake til Avlsløp for hopper i tre år, og da kunne også 5-åringene starte. Fra 1962 har det imidlertid vært slik det er nå, et klassisk løp for treårige hopper over 2400 meter.

Fire hopper har vunnet både Derby og Oaks. Det er Misty, som i 1975 slo Noble Dancer i Derby, La Isleta (88), Colonia (90) og Kimola (02). Den listen blir neppe lenger i år, for ingen av topphoppene er meldt i begge løpene. Av dagens aktive nevner vi at Arnfinn Lund fikk sin første klassiske vinner da han vant Oaks med Miss Enden i 1966, Trond Jørgensen vant på Lumax i 1980, og Are Hyldmo vant med Lots of Skill i 1984. I de senere år har både Jacob Fretheim og Wido Neuroth hatt suksess med tre seire hver.
I de tre siste utgavene av Oaks er det blitt utenlandsk seier, og vi tror den fjerde fort kan følge med.

Annebee er etter vår oppfatning den beste hesten. Avslutter alltid bra og ser ut til å kunne tåle distansen. Det gjør definitivt Irish Smile. Var nær ved å sjokkere da hun bare var slått med hode i svenskenes Trial av Hot Marta. I selve Oaks ble hun tredje, riktignok klart slått. Irish Smile er likevel i solid utvikling og bør regnes.
De norske håpene gjør oss litt usikre. Skulle en eller flere føle seg hjemme over den velvoksne distansen, er det ingen umulighet at de kan blande seg i leken. Inntil videre holder vi døren på gløtt.

Eliteløpet over 2000 meter er en sportslig godbit. Her møtes The Pirate (god i Valley Chapel), formhestene Negra del Oro og Road to Mandalay, samt dansktrente Starpix. Han startet sist gang i Dubai for snart et halvt år siden og er selvsagt ikke lett å bedømme.

To og en halv uke før Derby håper vi riktig mange får en hyggelig sommerkveld på Øvrevoll.

Jevnere i tippecupen
Etter tredje runde i tippecupen er det nå jevnere i teten. Jacob H Fretheim hadde en god tippedag og nærmet seg Arnfinn Lund en del. Også Eva Sundbye tok litt innpå Arnfinn i Lufthansa Challenge. Arnfinn  har nå 61 poeng, Jacob står med 56, mens Eva har samlet sammen 40. De tre har tre runder igjen å tippe inkludert kommende torsdag.

To norske i Svensk Derby
Kommende søndag er det Svensk Derby på Jägersro i Malmø. I hovedløpet starter kun Artie Bucco fra Norge. Han imponerte stort i Skandinavisk Mesterskap med en overlegen seier, og Neuroth-hesten har igjen fått Fredrik Johansson på ryggen. Feltet ser svært jevnt ut, og det er ingen storfavoritt slik Appel au Maitre var i fjor.
I de øvrige løpene er det mange norske hester. Latakia (Petersen/Ski) blir trolig en av favorittene i Sofieroløpning, og der starter også Neuroths duo Simian (Jan-Erik Neuroth) og Hermion (Lennart Hammer-Hansen). Øvrige norsktrente til start er Polisson, Fricoteiro, Simano, Ticmosic, Not Secret, Miyasaki, Royal Miswaki, Senora Thatcher og Bien Dicho.

Som vanlig vil det være spill fra Norge til denne stordagen.

les mer på http://www.jagersro.m.se/galopp

 

Mesterlig Mandarin
Peas and Carrots ble storfavoritt da Wido Neuroth strøk Appel au Maitre fra start i Scandinavian Open på grunn av den harde banen. Men det ble ikke ”erter og gulrøtter”, i stedet gikk seieren til Chinese Mandarin. Etter et glimrende ritt av Nicholas Cordrey, som satt langt bak til et stykke inn i oppløpet, kom han tidsnok til å passere favoritten 50 meter før mål. Seieren var verdt 300 000 danske kroner, og Erna von Doorn er trener av den sparsomt startede hingsten. Fem starter i år har gitt tre seire og to andreplasser. Lumen (Espen Ski) og Hot Fudge førte an, men de ble begge slitne. Django overtok, men heller ikke han kunne holde stand. Sterk tredje var vår Guineas-vinner Dan Tucket. Mick Jerome var niende i mål.
Rune Haugen var eneste norske trener med hester til start. I tillegg til Mick Jerome, ble det annenplass til Tequila Heat og 5. plass til Lam of Mull. Alpino Chileno ble liksom Appel au Maitre strøket.

les mer på www.galoppsport.dk